"Yeni Anadolu Mutfağı" dikkatle izlenmesi gereken bir proje.... |
Önemli fikirler ve bilgiler içeren bu konuşmadan bazı alıntılar vermek istiyorum.
"... artık başkasının yarattığı değil de bizim olana yönelmeliyiz. Hamsi, bulgur, tarhana'yı gururla pişirmeliyiz. Ben öyle yapıyorum. Nohutla tavuk yapıyoruz. incik'le ilgili yeni denemeler yapıyoruz. Kuzey Ege'nin 20 küsur otuyla neler yapabiliriz? bunları düşünüyoruz..."
"... yeni Anadolu mutfağı'nın isim hakkını ben aldım. Söz veriyorum zamanı geldiğinde bir vakfa ya da değer verdiğim bir organizasyona devredeceğim..."
Salonda daha çok konunun profesyonelleri bulunuyordu. Yarın da kendisinin moderatörlüğünde yapılacak olan "Demo 2023: Cumhuriyet'in 100. yılında Türk Mutfağını temsil edecek Y jenerasyonu" konulu etkinlik 14:55 - 16:35 saatleri arasında Üryan Doğmuş, Cihan Kıpçak ve Emre Şen'in katılımıyla gerçekleşecek, bizim gibi amatörleri aşar derim ama orada olmak isterdim yine de....
Şefler ve mutfaklardan bahsetmişken, "Arçelik Gastro İstanbul"da ziyaret ettiğim standlardan İstanbul Aydın Üniversitesi'nin "profesyonel Aşcılık Sertifika Programı" hakkında bir kaç bilgi vermek gerekiyor. Sheraton İstanbul tarafından desteklenen ve "yaşayarak öğrenim" modeli ile "gerçek" mutfaklarda profesyonel eğitimin kesintisiz olarak verilmesini amaçlayan bu programda yeni dönem Eylül- Ekim 2013' akademik yılında başlayacakmış.
www.tatilvelezzetakademisi.com |
"Arçelik Gastro İstanbul"da ihracatın arttırılmasını amaçlayan "Kuru meyve, su ürünleri ve zeytin/zeytinyağı tanıtım grupları"nın standları bulunuyordu. Buradaki görevlilerle bu gün biraz sohbet ettik amaçları ve neler yaptıkları hakkında; Ege İhracatçılar Birliği ve Ekonomi Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmalar yapan tanıtım grupları, dünyanın her yerindeki fuarlara ve benzeri organizasyonlara katılıyorlar. Fon kaynakları da yine Ekonomi Bakanlığından geliyor, bence burada bulunmaları iyi olmuş, varlıklarından bile haberimiz yoktu.
Özellikle Avrupa seyahatlerimde İspanyol ve Yunan zaytinyağlarının marketlerde, gurme dükkanlarında el üstünde tutulduğunu görüyorum, kuru meyvelerde de eskisi gibi sadece Türk kayısısı, Türk kuru üzümü görmüyoruz, İspanya, hatta Güney Amerika'dan gelen ürünler artmaya başladı.
Kendi üretimimize, kendi ürünümüze hepimiz sahip çıkmalıyız, sadece devletin kurumlarının çabalarıyla olacak bir şey değil, sanırım "Yeni Anadolu Mutfağı Projesi" buna benzer bir düşünceyle yola çıkıyor.
Bu gün "Arçelik Ana Mutfak" programını takip edemedim. "İstanbul Aydın Üniversitesi" standından ayrıldıktan sonra oraya yöneldim ama kalabalık içinde kulllanacağı mayanın ölçüsününden bahsettiğini sandığım şefimizin sesini duymakta zorluk çekince yenilgiyi kabul ettim ve bu günün tatlarını incelemeye başladım.
Bu günlerde, eskiden menüsüne bulgur, frik, nohut, Ege otları gibi sade ve Anadolu'yu çağrıştıran malzemeleri almayan meşhur mekanlar bile ilginç denemeler yapmaya, "falanca çiftliğinden" getirdikleri organik malzemeleri kullanarak değişik yemekler yapmaya başladılar, biraz daha sade, daha bizden, daha doğal... örneğin ilk günün favori tabakları arasında yer verdiğim "bademli frik pilavıyla servis edilen mürdüm erikli kuzu".
İşte 3. günün favori tabağı Leb-i derya' dan:
Somon, sebzeli kinoa pilavı eşliğinde. Kinoa bulgur gibi bize ait değil, ama o da doğal bir besin... |
Aynı zamanda yarın Anneler Günü... Bu yüzden son gün ben de kendi annemi ziyaret etmek istiyorum, kardeşlerimi ve beni yetiştirmek için büyük fedakarlıklar yapan canım anneciğimin ve bütün annelerin anneler gününü kutluyorum...
Arçelik'e teşekkürler festivale verdiği büyük destek için... Üç gün boyunca tüm etkinlikleri takip etme olanağım olmadı, ama olabildiğince havasını solumaya, ondan bir şeyler öğrenmeye çalıştım.
"Gastro İstanbul", bazı aksaklıklara ve hedef kitlesine ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphelerime rağmen İstanbul'un gastronomi festivali olarak umarım yıllar boyunca devam eder...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder