Gurme gözüyle yazmak benim için blogumun en zevkli uğraşlarından biri olacak sanırım, yurt dışında olduğu kadar, kendi şehrimde ve ülkemde de yeni tatlar, yeni mekanlar keşfederek sizlerle paylaşmak beni mutlu edecek, herkes gibi bende o güzelim zengin mutfağımızın dünyada değerini bulacağı günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Bu yüzden daha ilk haberini aldığımda "Arçelik Gastro İstanbul " beni epey heyecanlandırdı. Coşkulu bir şekilde twitter'da duyurduğum etkinliğin tam bir festival havasında geçeceğini canı gönülden diliyordum. O yüzden dokuz mayıs'ı sabırsızlıkla bekledim, nihayet beklenen gün geldi ve tüm işlerimi bir kenara bırakıp Küçükçiftlik parkına doğru yola çıktım. Hava biraz soğuk ve her an yağmur yağabilir ama amatör bir gurmeyi hiç bir şey durduramaz. Şemsiyemi alıp, oğlumla buluşmak üzere yürüyerek etkinlik alanına geldim, trafik perşembe- Cuma demiyor, malum hep yoğun, bekledim onu yarım saat, bu arada gelen gideni inceledim. Sanırım ilk gün olduğundan ortam biraz sakindi, ama akşam üzeri daha fazla ziyaretçi olacaktır.
İçeride gözüme çarpan önemli bir aksaklık yoktu ama biraz daha keyifli bir ortam beklediğimi de söylemeden geçemeyeceğim, sanırım Pazar gününe kadar süreceği için henüz ısınıyorlardı bu gün, yarın da oradayım, göreceğiz...
Arçelik Gastro İstanbul'da endüstriyel mutfak markalarından, organik yöresel ürünlere, kahve markalarından, gastronomi odaklı seyahat acentalarına kadar bir çeşitlilik var, alanda çeşitli büyüklükte standlar kurulmuş. Ancak ağırlıklı olarak İstanbul'un yeme-içme mekanlarının standları en büyük alanı kaplıyor. İlk gün bile olsa, ben şöyle bir izlenim edindim: Gastro İstanbul şehrin en gözde restoranlarının bir nevi kendini gösterme ve hatırlatma etkinliği olmuş;ancak yarın ve diğer günlerde başta Arçelik olmak üzere standlardaki aktiviteleri gözlemledikten sonra genel bir değerlendirme yapacağım.
İlk günde neler gördük, neleri beğendik, bunları görelim...
Sistem başlangıçta bir "giriş ücreti" ve sonrasında her yediğinizi içtiğinizi "ürün satış bileti" satın alarak ödemek üzerine kurulmuş, kredi kartı geçiyor bilet alırken, bu arada porsiyonların tadımlık olduğunu hatırlatmak isterim. Bize gelince anne oğul hassas midelerimizi fazla zorlamadan mümkün olduğunca değişik lezzetleri tadarak değerlendirdik, sağolsunlar malzemeler ve yöntemler konusunda bilgilendirildik, fotolarımızı çektik, uzun uzun sohbet ettik standlarda...
Restoranlara geçmeden önce, ilk günden dikkatimi çekenler: Caffe Vergnano 1882 - Nar naturel ve yöresel ürünler - Gezgin Damaklar "Lezzet seven gezginlerin dünyası"
Cafe Vergnano 1882 Torino kökenli bir kahve markası, capuccino ve latte içtik, uzman değiliz tabi ama beğendik, anlaşmalı oldukları yerlere tedarik ediyorlar, Mira Gıda tarafından dağıtımı yapılıyormuş.
Nar Gourmet ise benim daha önce alışveriş merkezlerinde tanıştığım bir marka, reçellerden organik baharatlara kadar geniş bir yelpazede ürünleri var. Lokum ve akide şekeri tadımı yapılıyordu reçellerle birlikte, sadece güllü lokumu tadabildik, lezzet tamam, organik pekmezden zeytinyağlarına kadar tüm ürünleri gördük Nar'ın standında...
Gezgin Damaklar "Lezzet seven gezginlerin dünyası" sloganıyla yola çıkan bir seyahat acentası, acenta yetkilileri 70'e yakın gezi programları olduğunu söylediler, kültür ve lezzet turları malum tüm dünyada çok revaçta, benim bildiğim ve takip ettiğim pek çok küçüklü büyüklü organizasyon var, mesela Valencia'da paella turları, Toscana'da yerel şeflerin yemek kursları! hani derler ya adamlar işini biliyor, hakikaten pek çok ülkede pek çok seçenek var, bizde de yavaş yavaş birşeyler oluyor, Anadolu'nun güzelim lezzetlerini hem yeni nesillere, hem de tüm dünyaya tanıtmak o kadar zor değil, Gezgin damaklar'ın ayrıntılı programları için: www.gezgindamaklar.com
İşte ilk günden favori lezzetler, öne çıkan tabaklar:
Les Ottomans - Bebek enginar ve Avakodo Salatası
Ulus 29 - Ördek roll &Hoisin sos
Leb-i derya - mürdüm erikli kuzu - bademli frik pilavı
Sushico - Ceviche "levrek"
Biraz da tatlılara göz atalım:
Ca' D'oro - dağ meyveli panna cotta (panna cotta vanilya ve sakızla tatlandırılmış)
Mikla - Tire Karadut çorbası, tarçınlı kıtır bademli (hafif meyvalı tatlara düşkünlere)
Num Num - beyaz çikolatalı Cheesecake
Sosa - Aşk-ı nar Cheesecake (kreması "agave şurubu", doğal, hafif, ve lezzetli)
İkinci gün aynı menülerin sunulacağının bir garantisi yok, bazıları her gün ayrı bir menü uygulayacak sanırım. Bugün sunulan lezzetler mekanların menüleri hakkında ipuçları veriyordu, bazı restoranlar benim de sık sık gittiğim mekanlar, ama bir kaç tanesinin kapısından dahi girmişliğim yok, bu vesileyle tanışmış olduk.
Yarın ikinci günün izlenimleri ve günün favori tabakları resimleriyle burada, bu sefer eşim ve yakın bir arkadaşımla birlikteyiz...
Arçelik Gastro İstanbul 9 - 12 Mayıs 10:00 - 22:00 Küçükçiftlik parkı, Maçka
( giriş :10, öğrenci: 5 TL ) gastroistanbul.com
Mira Gıda Turizm ve Ticaret A.Ş. (Cafe Vergnano 1882) miragıda.com
Nar Gourmet- natural & regional nargourmet.com
Gezgin Damaklar gezgindamaklar.com 216 348 53 90
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder