"Refika Birgül" yemek etkinliği ve Arçelik ... |
Eşime değişik kezzetler tadarak bana değerlendirme yapmasını rica ettim, ancak her zamanki gibi alışık olduğu, sık gittiği bir restoranın standından favori yemeklerinden olan "köfte- pilav" dolu tabağıyla arz- ı endam edince ondan ümidimi kestim, biz de arkadaşımla dolaşmaya başladık.
Bugün dikkatimi çekenler şunlar oldu: yerel üreticilerin, yöresel tatların tanıtımı için hazırlanan standların daha fazla ilgi görmesi, yabancı misafirlerin katılımında görülen artış... Önceki yazımda bahsettiğim şekilde menülerinde değişiklik yapan restoranlar kadar, aynı menüyü devam ettirenler de dikkatimi çekti
Restoran şeflerine ikinci gündeki düşüncelerini sorduğumda daha çok şöyle bir yorum yapıldı:"iki gündür festival ziyaretçilerinden ziyade basının talepleriyle meşgulüz, aslında bundan şikayetçi değiliz ama durum bu..." Biraz sonra ne demek istediklerini anladım, güzel bir gazeteci genç kızımız heyecanlı bir şekilde gelerek beş dakika sonra gelip çekim yapacaklarını, bu yüzden temsili bir menü tabağı hazırlamalarını rica etti, şefimiz gülümsedi bize, sohbeti noktaladık ve onu daha fazla meşgul etmemek için uzaklaştık.
İkinci günün değişik menülerine geçmeden önce, döküm demir tencere ve tava üretimi yapan bir firma olan Lava' nın standından bahsetmek istiyorum.
Hiç unutmuyorum seneler önce dökme demir tencerede geleneksel italyan yemeği pişiren bir şefin programını seyrettikten sonra epey heveslenmiş, bir çok dükkan dolaştıktan sonra ünlü bir fransız markasının oldukça şık görünümlü tenceresini ciddi bir rakam ödeyerek almıştım, sonraları Lava gibi yerli üreticiler aynı kalitede ama daha ucuz dökme demir tencereler üretmeye başladılar. Özellikle uzun pişirme gerektiren bazı etlerde ve barbunya gibi baklagillerde çok iyi sonuçlar aldığım bu tencereler aynı zamanda çok da sağlıklı oluyor.
LAVA standında döküm demir tencereler |
İkinci günün menülerinden denediklerimizin çoğu küçük porsiyonlara rağmen gerek sunumlarıyla, gerek lezzetleriyle iyi olmakla birlikte aşağıda göreceğiniz tabaklar damaklarımızda unutulmaz tatlar bıraktı.
Carlotta - Nohutlu KİNOA Salatası |
Frankie - Badem ve Panko ile kaplı Karides- Shiraca sos |
Frankie sık sık restoranlarda gördüğümüz "çıtır tavuk" benzeri bir çeşit "çıtır karides" yapmış, farkı değişik bir çeşit kaplama olan "panko" kullanması ve uzakdoğu kökenli sosu. Sunumu da, lezzeti de güzel.
Vogue - Dana yanağı, buğday risotto ile. |
Vogue - Sushi tabağı |
İstanbul Doors grubuna bağlı olan Vogue, pek fazla menülerde görülmeyen "dana yanağı" nı lezzetli bir risotto ile birleştirerek sundu, oğlumun da bize katılmasıyla zaten küçük olan tabak üçe bölündü ama sonuçta bizim uzak ara ile favorimiz oldu. Buğday risotto ve yaklaşık 3 satte pişen dana yanağı, üstünde karamelize havuçlar...
Yukarıda gördüğünüz sushi tabağı ise yine Vogue tarafından uzakdoğulu sushi ustasının bizim için hazırladığı bir tabak, burada somonlu "sıcak" sunulan değişik bir versiyon vardı, yani çiğ değildi somon balığı, bu da değişik bir lezzet.
Vogue - sous chef Tuncay bey'e teşekkürler... favorimiz "dana yanağı" nın ayrıntılarını verdi güler yüzüyle. |
Favori tatlı da oğlumdan geliyor:
SuAda - çatlak çikolatalı kek ve dondurma sunum da güzel, tatlıcı Engin'de lezzete on numara veriyor, daha ne olsun:) |
Dostlara benden tavsiye ve hatırlatma, aç gelmeyin uyarımı tekrarlıyorum, tabaklar küçük, yemekler tadımlık...
Arçelik Gastro İstanbul 9 - 12 Mayıs 10:00 - 22:00 Küçükçiftlik Parkı, Maçka
(Giriş 10, öğrenci 5 TL) gastroistanbul.com
11 mayıs 3.gün programı: 15:20 - 15:55 "Osmanlı Saray Mutfağı" konuşmacı: Vedat Başaran
15:00 - 16:00 "Refika ile Mucize lezzetler" - kolay pizza yapımı
17:00 - 18:00 Gülhan Kara ile tatlı sohbetler
Meyveli dondurmalı waffle ve ev yapımı limonata
"Refikanın mutfağı" - Refika Birgül @refikabirgul refikaninmutfagi.com
LAVA Metal Döküm San. Tic.A.Ş. www.lavametal.com tel: 222 236 26 10
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder