Ne zaman İsviçre'ye gitsem annem çikolatamı unutma der, her ne kadar dünyanın envai çeşit çikolatası marketlerimizde satılıyor olsa da sanırım yerinden alınca değeri bir başka oluyor:) Çikolata annemin olduğu kadar benim de vazgeçilmez tutkum, dondurma pasta ve tatlılar; nasıl seversin deseler tek cevabım çikolatalı olur. Pazarlarda, yerel marketlerde, pastanelerde asla gözümden kaçmaz çikolatalı ekmekler, artizan çikolatalar ve çikolatalı tatlılar. Seneler önce Fransa'da bir şekerleme imalathanesini gezdiğimi hatırlıyorum, ama bugüne kadar bir çikolata fabrikasından içeri adımımı atmamıştım, kısmet bu seneye imiş.
Lac de Gruyère |
Şubat ayındaki İsviçre gezimde Brienz ve Thun göllerindeki keyifli hafta sonunun ertesinde kartpostal güzelliğindeki Gruyères kırsalında ve göl kıyısında fotoğraf çekerek dolaştım. Planlarımda Cailler* çikolata fabrikasını ve "Maison du Gruyère" peynir imalathanesini ziyaret etmek, vakit kalırsa meşhur kalesini de gezmek vardı, ancak çikolata fabrikası turunu bitirdiğimde hava çok soğumuş ve oldukça kararmıştı, Montreux göl kıyısındaki rezervasyonumu düşünerek kaleyi es geçtim ve yola düştüm yeniden...
MAISON CAILLER (Cailler of Switzerland )
François-Louis-Cailler İsviçre'nin ilk çikolata üreticisi ve Cailler çikolata fabrikasının kurucusu. İtalya'nın Torino şehrinde 4 yıl boyunca çikolata üretimiyle ilgili eğitim alan Cailler 1819 yılında Vevey yakınlarında ilk çikolata fabrikasını kurmuş. İlk sütlü çikolata üretimi burada1875 yılında gerçekleşmiş.1898 yılında Broc, Gruyère'de yeni bir fabrika açılmış. 1920 yılında artan üretimle birlikte personel sayısı 1,200'e ulaşmış. Seneler içinde ortaklıklar da kurarak büyüyen şirket 1929 yılında İsviçre'nin en büyük çikolata ve süt ürünleri üreticisi Nestlé şirketi tarafından satın alınmış. Günümüzde halen Nestlé bünyesinde yer alan Cailler çikolataları özellikle İsviçre, Fransa ve Avrupa ülkelerinde satılıyor, tablet çikolataları, özellikle sütlü çikolataları çok lezzetli.
Maison Cailler yönetim ve üretim bölümleri dışında büyük bir çikolata butiği/kafe'nin yanı sıra interaktif bir çikolata müzesinden oluşuyor, ancak daha ilk andan itibaren bu tecrübenin çok farklı olacağını anlıyorum.
kakao çekirdekleri |
Çikolatanın kakao çekirdeğiyle başlayan renkli yolculuğuna tanık olmakla kalmayıp, üretim hattının içinden geçerek büyük bir hızla çikolataları şekillendiren ve paketleyen makineleri gözlemlemek harika bir deneyim. Sıvı çikolatanın kocaman tanklarda karıştırıldığı, sütlü, bitter, fındıklı ve üzümlü her çeşit çikolatanın hazırlandığı alanlar da ziyaretçilere ayrılmış camekanlı bölümden ve ekranlardan izleniyor.
Maison Cailler çikolata tutkunlarına keyifli bir deneyim yaşatıyor. İlk önce çikolatanın Aztekler ile başlayan tarihinden günümüze kadar harika bir yolculuğa çıkarıyor, görsel bir şölenle ses ve ışığın birlikteliğiyle ardına sıralanan sahnelerde İspanyolların tütün taşıyan kadırgalarında kakao çekirdeklerini de İspanya'ya getirmesi, Fransa'da kakao içeceğinin asil zümreden başlayarak halka yayılması gibi önemli aşamalar canlandırılıyor. Bunlardan bence en ilginç olanı kakao içeceğinin Fransa'da yaygınlaşmasına tepki gösteren ve afrodizyak özelliğinden yola çıkarak "lanetli" bir içecek olduğunu öne süren bazı din adamlarına rağmen, Papa'nın verdiği fetva ile kakao içeceğinin adeta "aklanması" . Böylece sadece asiller arasında değil, tüm Fransa'da çok sevilen bir içecek haline gelmiş.
Diğer bir favorim robot makinelerin de kullanıldığı üretim hattını gözlemlemek oldu. Özellikle de şekillendirme ve paketlemeyi hızlı ve kusursuz bir şekilde yapan "Flow Packer" ve "Demaurex Robot".
Soğutma tüneline giren çikolatalar. |
Yaklaşık 35 dakika süren bilgi ve keyif dolu turun sonunda (ikram edilen pralinlerin tadına baktıktan sonra) büyük ve gösterişli bir çikolata butiği ve bir kafe ziyaretçileri bekliyor. Binaya girdiğimiz andan itibaren sanki havaya bir çikolata parfümü sıkılmış gibi her odada, her bölümde baştan çıkarıcı bir çikolata kokusu hiç peşimi bırakmadı, sanmıyorum ki bu alışverişe hayır diyecek biri olmaz!
Callier ürünlerinin toz kakao'dan pişirme çikolatasına, pralinlerden özel günler için üretilen çikolatalara kadar uzanan çeşitlerini gözden geçirirken çalışanlardan "Atelier du Chocolat" atölyesinde belli zamanlarda ganaj yapımı ve pralin yapımı gibi değişik workshop'ların da bulunduğunu öğrendim.
Kocaman iki poşet dolusu çeşit çeşit çikolatayla "Maison Cailler"den çıkıyorum, adını bu bölgeden alan İsviçre'nin lezzetli meşhur peynirlerinden Gruyère peyniri üretimini yakından görmek için "Maison du Gruyère" peynir üreticisini ziyaret edeceğim. İkinci bölümde görüşmek üzere!
Genel Bilgiler:
Maison Cailler: Rue Jules Bellet 7, 1636 Broc Tel: (+41) 0 26 921 59 60 maisoncailler@nestle.com
Ziyaret saatleri:10:00 Kapanış: 17:00 (1/11 - 31/3 arası 16:00) (25/12 ve 1 Ocak kapalı)
Bilet ücreti: Öğrenci ve +64: 9 CHF, yetişkin:12 CHF, 0 - 16 yaş: ücretsiz
ücretsiz park olanağı. gruplar için indirimli bilet.
La Gruyère bilgi için: www.la-gruyere.ch
Nasıl gidilir? Gruyère, İsviçre'nin Fribourg kantonunda yer alıyor. En yakın havaalanı Cenevre. THY ve Pegasus direkt uçuyor. THY İstanbul Atatürk'den günde 3 kez her gün uçarken, Pegasus ise sadece Sabiha Gökçen'den Salı, Çarşamba, C.tesi ve Pazar birer kez uçuyor.
Cenevre Gruyère arası 121 km. ve araba ile ortalama 1,5 saat sürüyor. Tren ile biraz daha zahmetli, Palézieux istasyonunda tren değiştiriliyor, bu şekilde de yaklaşık 2 saat sürüyor.
* Cailler "kaye" olarak okunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder