Pastacılık Fransa'da köklü bir gelenek. Paris pastaneleri ise klasik pastacılık sanatının bir çok eserinin yaratıldığı gerçek bir tarih sahnesi. Bugün dünyada pastacılık adına ne varsa en güzeli ve en kalitelisini Paris'te bulabilirsiniz. "Macarons" makaronlar ve "éclairs" ekler gibi klasikler... "Saint-Honoré" gibi bol kremalı ölümsüz pastalar... mis gibi tereyağlı "croissant" kruvasan ve çeşit çeşit meyveli tartlar... son yılların modası organik malzemeler kullanılarak yapılan hafif pastalar... tercih size kalmış, ağız tadınıza uygun bir pasta şehrin dört bir yanına dağılmış pastanelerde sizi bekliyor.
Aşağıda hazırladığım mini rehberde Paris'teki güzel anılarınızı daha da tatlandıracak 7 özel pastane yer alıyor. Eğer pastalardan uzak durmayı tercih ediyorsanız yine de bir fincan kahve için uğrayabilirsiniz, fırından yeni çıkmış kruvasanların kokusu etrafı sardığında kendinizi daha mutlu hissedeceğinize eminim.
Deniz'in Paris pastanelerinin hepsi çok özel, bu yüzden bir tercih sıralaması yapmayacak ve harf sırası ile listeleyeceğim..
LA MAISON ANGELINA
226, Rue de Rivoli 75001 01 42 60 82 00
Angelina 1903 yılından beri gerçek bir Paris efsanesi. Şehrin muhtemelen en popüler pastanesi. Rivoli caddesindeki büyük ve gösterişli çay salonu bütün gün dolup taşıyor; gürültülü ortamı, masaların küçük ve birbirine yakın olması Angelina'nın cazibesini azaltmıyor. Meşhur kestane püreli "Mont- Blanc", limonlu tart "tarte au citron" ve yoğun sıcak çikolata "Chocolat L'Africain" benim favorilerim. Kahvaltı seçenekleri ve atıştırmalık tabakların bulunduğu kafe menüsü de çok zengin, pastane girişindeki butik bölümünden özel reçellerin ve sıcak çikolata keyfini evinize taşımanız için hazır karışım satın alınabilir.
Mont- Blanc, Angelina |
tarte citron, Angelina |
Fiyatlar... Petit-Dejeuner Parisien 20 € Tarte Citron 7,20 € Asiette Saumon fume 26 € Chocolat chaud 8 €
76, Rue de Seine 75006 01 43 26 85 77
6, Rue de Pas de la Mule 75003 01 42 78 52 17
Gérard Mulot |
Tartes ux fraises, Gérard Mulot |
Vitrinlere göz gezdirirsek, her mevsimde değişen çeşitleriyle "macarons" makaronlar hızla tükenen ürünlerden, ancak klasik lezzetlerin dışına çıkılmamış. Meyveli tartlar ise tam istediğim gibi; kıtır kıtır gevrek bir tart hamuru ve birbiriyle uyumlu meyve kombinasyonları... Fırın bölümünde tereyağlı "viennoiserie" viyana usulü çörekler ve gerçek fransız bageti.
Bagetler Paris'in en iyilerinden ... |
Fiyatlar... "tart griottes" kırmızı meyveli tart 5 € "tarte aux poires" armutlu tart 4,60 € "Quiche au poilet curry" körili tavuklu tart 4,60 €
HUGO & VICTOR
40, Boulevard Raspail 75007 01 44 39 97 73
Printemps Hausmann cafe
64, Boulevard Haussmann 75009 01 42 82 64 51
Boutique Marché St.Honoré
7, Rue Gamboust 75001 01 42 96 10 20
Cafe Hugo & Victor Printemps Haussmann |
Hugo & Victor benim Paris pastanelerimin en genç olanı, 2010 yılında, ödüllü bir pasta şefi olan Hugues Pouget ve çocukluk arkadaşı Sylvain Blanc tarafından kurulmuş. Kısa sürede ünlenen pastanenin Miami'de bir şubesi bulunuyor.
Hugo & Victor'un Marché S. Honoré dükkanında hem alışveriş yapmak, hem de fotoğraf çekmek için girdiğimizde niyetimi anlayan satış görevlisi resim yok diyor biraz sert bir ifadeyle. Ancak çareler tükenmez, cafe ve butik pastane olarak hizmet veren Printemps Haussmann içindeki havalı mekanlarında alıyorum soluğu... Burada hem pastaları tadıyor, hem de büyük bir çoğunluğu uzakdoğulu olan müşterilerle sohbet ediyorum.
Tarte au citron, Hugo & Victor Paris |
Limonlu tartın uzak ara Paris'in en iyisi olduğunda hemfikiriz masa komşularımla, sunum eğlenceli, çıtır mereng topları ve alışılmışın dışında üçgen bir tart. Limonun baskın tadı tam sınırda, hani az daha ekşi olsaymış negatife doğru giderdi ibre, bu haliyle mükemmel.
éclairs au chocolat Hugo & Victor Paris |
El yapımı çikolatalarda Tanzanya ve Venezuela kökenli kakao kullanılıyor. Klasik çikolata lezzetleri sevenler için kaliteli ama ucuz olmayan çikolatalar.
Muhakkak deneyin... "mille feuille caramel" karamelli milföy... "tarte au citron" limonlu tart
Fiyatlar.... mille feuille caramel 5,40 € tarte au citron 5,40 € macarons 1,60 € Tablet çikolata (200 gr ) 5,5 €
LA PATISSERIE DES REVES
93, Rue du Bac 75007 01 47 04 00 24
111, Rue de Longchamp 75016 01 42 84 00 82
Meşhur şef Philippe Conticini tarafından 2009 yılında kurulan Patisserie des Reves kısa sürede kalite ve yaratıcılığın en üst noktaya çıktığı bir gurme mabedi haline geldi. Paris içinde Rue du Bac ve içinde pembe- beyaz renkleriyle sevimli bir küçük bir çay salonu da olan Rue de Longchamp olmak üzere iki ayrı dükkanda kruvasan ve diğer günlük ürünlerden klasik pastalara harika lezzetler sunuyor. Hızla büyüyen pastane Osaka ve Londra'da da şube açmış.
Tarte-Tatin Patisserie des Reves |
Rue de Longchamps'da bulunan pastanenin küçük ve sevimli çay salonu kahvaltı için güzel bir seçenek olabilir.
tereyağlı mis gibi kokan bir üzümlü danish... |
Saint Honoré, patisserie des reves |
Rue de Longchamps'deki pastanenin pembe dekoru aydınlık veriyor. |
Fiyatlar... "Saint-Honoré" 9,50 € Pain au chocolat" çikolatalı mayalı çörek 2,60 € "Tarte au citron" limonlu tart 6,10 € Paris-Brest 5,50 € Büyük pastalar (6-8 kişilik) 62 - 68 €
PIERRE HERME
72, Rue Bonaparte 75006 01 43 54 47 77
Pierre Hermé - Rue Bonaparte |
Ispahan (individuel) |
Saint Honoré, gerçek bir Fransız klasiği... |
Hermé'nin makaronları da pastaları gibi çok özel, mevsime göre çeşitler sürekli değişiyor, şaşırtıcı kombinasyonlar müthiş lezzetler yaratıyor.
yoğun çikolata tadı, makaronda mükemmellik... |
chocolat"... 2000 Feuilles, karamelli yoğun lezzette bir milföy pastası.
Fiyatlar... "Ispahan" 6,90 € "Saint Honoré" 6,90 € "2000 Feuilles" karamelli milföy 6,90 € makaron çeşitleri 1,95 €
SEBASTIEN GAUDARD
22, Rue des Martyrs 75009 01 71 18 24 70
Sebastien Gaudard - Rue des Martyrs |
kougelhopf ve diğerleri, fırından yeni çıkmış... |
Fındık ve pecan cevizli tartlar... S.Gaudard |
Fiyatlar.... "kougelhopf" 2,10 € Porsiyon pastalar 3,90 - 5,10 € "croissant" kruvasan 1,20 €
STOHRER
51 Rue Montorguel 75002 01 42 33 38 207
Paris'in en eski pastanesi olarak bilinen Stohrer pastanesinin kurucusu Nicolas Stohrer aynı zamanda meşhur "Baba au Rhum" tatlısını da icat eden ünlü pasta şefi. Mayalı kabarmış bir çeşit çörek olan "brioche" briyoş "Malaga" şarabında tüm kuruluğunu kaybedene kadar bekletilerek taze krema ilavesiyle yepyeni bir tatlı yaratılmış. Pasta şefinin emrinde çalıştığı Polonya kralı Stanislas o günlerde okuduğu "Ali baba ve 40 haramiler" hikayesinden çok etkilendiği için bu tatlıya "Ali Baba" adını vermiş. Zaman içinde adı "Baba au rhum" olarak değişen tatlının her yerde pastane vitrinlerinde değişik versiyonların görüyorum; elbette Stohrer'in orijinal "Baba'sını tatmadan olmaz, döke saça hemen oracıkta yediğimiz baba'lar şurubunu mükemmel şekilde emmiş, ama öyle ağır ve baygın değil, tam kıvamında!
Stohrer Paris |
Galettes - Stohrer pastanesi |
Muhakkak deneyin... elbette "Baba au Rhum" ve "Galettes"... Ayrıca hafif bir öğlen ya da akşam yemeği için somonlu kanapeler.
Fiyatlar.... Baba au Rhum 4,20 €, Galettes 16,5 € (büyük)
Voilà. Umarım seçimlerim sizin de damak tadınıza hitap eder, afiyetle...
Çocukluğundan beri pastaya merakını (hem yemek hem yapmak) bilirim. Bu konuda tavsiyesini dinleyeceğim ender kişilerden birisin. Yazı da pastalar kadar güzel olmuş :)
YanıtlaSilTeşekkürler;)
SilÇok gerçek , sanki arkadaşım gitmişte bende haftaya gidicem gibi dostça anlatım , not alıyorum ve kendimde bir gün gideceğime inanıyorum o kadar , ben yemek yerine gezmeye daha meraklı biri olsamda dergi okumayı ve almayı sevdiğimden Food and travel dergisindeki bu tip yazıları okuduğumda çevirilerin ne kadar hala başarısız olduğunu hissedip okumayı yarıda keserdim ki çikolata pasta çok iştah açıcı konu olduğu halde,sizinki öyle değil bizi ciddiye alıp yazdığınız için teşekkürler , umarım çocuklarımla gitmek bize nasip olur sevgiler Elif Ferhat
YanıtlaSilelif hanım instagramdan teşekkürlerimi iletmiş ve sohbet etmiştik, sitemdeki teknik arızayı ancak giderebildiğim için malesef bugün yanıtlama opsiyonunu kullanabiliyorum, sevgiler, yeni yazılar hızla gelicek, umarım takip edersiniz:))
SilMerhaba. önceki yoruma katılıyorum çok keyifli bir yazı olmuş.Paris e gitmek için bir neden adeta. Tebrikler.
YanıtlaSil