Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

6 Ara 2013

TOKYO'DAN NARA'YA JAPONYA IV. NARA




Japonya yolculuğumun son durağı Nara oluyor. Küçük ve sevimli, tarihi bir Japon şehri burası, nüfusu 400 bin civarında, sokaklar şimdiye kadar gördüğüm yerlerle kıyaslanamayacak kadar boş. Her ne kadar Higashimuki-kitu alışveriş caddesi epey renkli bir yer olsa da, Nara daha çok tarihi eserleriyle ve parklarıyla hatırlanacak bir yer. Todaiji tapınağı ve Nara parkı adeta şehrin simgeleri. Todaiji ve diğer  Nara tapınakları "Nara'nın tarihi eserleri" başlığı altında UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Todaiji Tapınağından...
Nara  710 -784 yılları arasında Japonya'nın başkenti olmuş ve bu döneme "Nara Periyodu" adı verilmiş. Bu dönem Nara'ya pek çok önemli eser kazandırmış. Uzun bir süre dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak ünlenen Nara Daibutsu (Todaiji tapınağı ahşap ana yapısı) bu dönemde inşa edilmiş.

NARA PARK (NARA KOEN) 

Şehre girer girmez kendimizi Nara Park'da buluyoruz. Burası yemyeşil cennet gibi bir yer. Kintetsu İstasyonundan ortalama 15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılan bu park 1880 yılında oluşturulmuş. Genellikle görmeye alışkın olduğumuz gibi belirgin sınırları olmayan bu park şehir ile iç içe geçmiş, çok da güzel olmuş. Caddelerde arabalar geyiklerin geçişi için yavaşlıyor, zaman zaman kazalar da oluyormuş bu yüzden, çünkü geyikler her yerde.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Geyiklere yemek vermek keyifli olsa da tedirgin edici...
Zaten çok sevimli hayvanlar, resimlerinden de severdim geyikleri, yakından da çok sevimli ve güzel hayvanlar. Park içinde geyikleri beslemek için kraker satılıyor, ama çok dikkat etmek gerek, bir kaç tanesi birden üstünüze abanıyor bir anda, insan korkuyor. O kadar çok alışmışlar ki insanların arasında dolaşmaya, onların elinden krakerlerle beslenmeye, ilgi arsızı olmuşlar desem abartılı olmaz sanırım. Geyikler aynen evcil bir hayvan gibi sevmenize izin veriyor, hatta sonra bir yüz metre kadar sizi takip ediyor. Sonra elinde kraker olan bir başkasına yöneliyor zaten. Bir de uyarı levhası koymuşlar, geyiklerin evcil hayvanlar olmadığını vurguluyor,  "bu güzel hayvanların doğal ortamı Nara park, biz orada misafiriz" diyor. Elbette uyarıyı dikkate almak lazım, ender olsa bile geyikler sizi sertçe dürtebilir, yere düşürebilir, hatta ısırabilirler. Aynen böyle yazıyor, kesinlikle  bir abartı yok. Geyikleri beslerken öyle bir kargaşa oldu ki 5-6 tanesi birden üstümüze abandı, korkup çığlık çığlığa kaçışanlar oldu. Bu arada eşim de büyük bir hayvansever olarak geyiklerle epey bir vakit geçirdi.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Sika geyikleri,  Nara Park 

TODAI-JI (DAIBUTSU ) TAPINAĞI 


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Nara Park ile iç içe geçmiş olan büyük bir tapınak ve müzedeyiz. "Todaiji Kültür Merkezi" yazıyor ana giriş kapısında. Todaiji dünyanın en büyük bronz Budha heykelini görebileceğiniz çok popüler bir Nara tapınağı, Diğer adıyla Nara Daibutsu. 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Todaiji Tapınağı (Nara Daibutsu)

Todaiji günümüzde Budist Kegon okulunun (mezhebinin) Japonya'daki merkezi. Nara'nın başkent olduğu dönemde 752 yılında imparator Shomu tarafından yaptırılmış. Bir rivayete göre  2,5 milyon kişi tapınakta yer alan bronz Vairocana (Kegon mezhebinde Budha) Budha'nın yapımında çalışmış. Bu rakam epey abartılmış sanırım.

Depremler ve yangınlar tapınağın bir kaç kez yeniden inşasını gerektirmiş. Pek çok restorasyon çalışmasından sonra bu günkü haline gelmiş.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Büyük Budha Salonu -Tadoiji 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Daibutsu - Bronz Budha  Tadoiji Tapınağı 

Bronz Budha'nın devasa boyutları çok etkileyici. 25 ton ağırlığında olduğu söyleniyor. Yüksekliği ise yaklaşık 15 metre.

Bronz Budha 25 ton ağırlığında...
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Nyoirin-Kannon 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Todaiji Tamonten 
Tapınakta hemen bronz Budha'nın arkasında duran Nyoirin-Kannon heykeli Japon budhist inanışında her şeye kadir olan, tüm dilekleri gerçekleştiren tanrıyı canlandırmak üzere yapılmış. Ayrıca aynen Tayland'da olduğu gibi burada da  tapınak bekçileri (Nio) bulunuyor .  

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Kongorikishi veya Nio ... 
Todaiji'den ayrılmadan önce adet yerini bulsun deyip bir mum yakıyoruz. Bakarsınız dileğimiz tutar.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Budhist veya Şinto inanışları, çok tanrılı sistem, efsaneler, hikayeler..  son derece karmaşık bir inanç sistemi söz konusu... elbette bütün bunlar Japonya'nın renkleri...

Nara'dan tekrar Osaka'ya dönüyorum. Artık dönüş vakti geldi. Japonya benim görebildiklerimden çok fazlası, bunu biliyorum. Büyük bir heyecanla gezdiğim Tokyo, Osaka, Kyoto ve Nara anılarımda muhteşem bir yer edinecek. Altın köşkten Nara Park'a, Sukiyaki sofrasından geleneksel çay seremonisine tüm renkleri ve lezzetleri ile Japonya kaçırılmaması gereken bir şölen gibi...













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder