Donostia-San Sebastian Playa de la Concha... Deniz yükselmeye başlıyor...Tertemiz kumlu geniş plajdaki gel-git olayı ayrı bir güzellik katıyor buraya... |
Nedense bu yaz ikinci ziyaretimden sonra paylaşmaya ve tüm riskleri göze alarak (!) anlatmaya, övmeye karar verdim, zaten Kuzey İspanya gezimin tüm duraklarını bir bir anlattım, San Sebastián'dan bahsetmezsem eksik kalacaktı, ayrıca malumunuz THY'nin Bilbao uçuşları başladığından beri bu bölge çoktan yakınlaştı bile!
San Sebastián benim için "tüm duyulara hitap eden bir güzel": harika incecik kumlu plajları, 70'li yıllardan beri hiç değişmemiş gibi duran apartmanları ile sahil şeridi, her bir sokağında ayrı bir lezzet keşfi saklayan "Parte Vieja" yani eski şehir; hepsi birbirini tamamlıyor. Denizden gelen mis gibi iyot kokusunun bahçelerdeki çiçeklerin kokularına karıştığı, yaz-kış sahilleri döven hırçın dalgaların sesiyle güne uyanan, yemek-içmek için yaşayan keyif insanlarının diyarı.
Ayuntamiento de San Sebastian - Görkemli Belediye Binası |
Constitucion Plaza eski şehirde bu sevimli meydanı oluşturan binalardan biri... |
Bask bölgesinin tüm yerleşim birimlerinde olduğu gibi tabelalar iki dilde, Bask dili ve İspanyolca. San Sebastián'ın Bask dilindeki adı Donostia ama kaynaklarda daha çok İspanyol adı geçiyor. Kuzey İspanya notlarında Bilbao'yu anlatırken Bask dilinden ve bölgenin kültür yapısından bahsetmiştim. Burada da Bask kültürü ve dili ön planda, sokaklarda daha çok Bask dili konuşuluyor, öğrendiğime göre Avrupa dil gruplarından hiçbirine ait değil, yazı olarak da çok değişik, kulak kabarttığınızda da.
Burada ilginç bulduğum şeylerden biri de turizmin şehrin en büyük gelir kaynağı olmasına rağmen insanların İngilizce öğrenmeye/konuşmaya istekli gözükmemeleri. Mesela trafik polisleri en basit bir adres sorusunu bile cevaplayamıyor, allahtan burası küçük bir şehir, meraklı bir gezgin için haritaya bile gerek yok. San Sebastián Bask bölgesinin göz bebeği olsa da öyle kocaman 5 yıldızlı otellerle dolu değil, daha çok pansiyonlar ve küçük oteller var, bir iki istisna ile, La Concha koyunda hemen plajın üstünde yer alan "Hotel Londres y de Inglaterra" büyük ve eski bir otel, Normandiya ve Güney Fransa'nın görkemli sahil otellerini hatırlatıyor, yaz günlerinde otelin plaj manzaralı teras/barında oturup bir aperitif almak, güneş batarken geniş kumlu sahilde çıplak ayakla yürümek güzel oluyor.
Harika bir sahilde akşam yürüyüşü... |
San Sebastián "güzel yemek - güzel yaşamak" ile özdeşleşmiş. Ben burada en çok La Concha plajının hemen üstünde yer alan, yaşlıların banklarda oturduğu, gençlerin koştuğu, istisnasız herkesin denizi seyrettiği uzun sahil şeridinde vakit geçirmeyi seviyorum. Sonraki favorim eski şehrin (Parte Vieja) dar sokaklarına dağılmış pintxos (pinços) barlarındaki muhteşem lezzetler.
San Sebastián yakın çevresinde Michelin yıldızlı meşhur restoranlar da bulunuyor, Arzak, Akalare, Martin Berasategui. Bu gurme mabetlerine aylar öncesinden rezervasyon yapılıyor ve fiyatlar cep yakan cinsten. Set menüler ve degustasyon menüsü de 150 € civarı. Henüz hiçbirine uğramasam da çok sorun değil çünkü eski şehir içinde çok sayıda pintxos bar ve kaliteli restoran geç saatlere kadar makul fiyatlarla harika lezzetler sunuyorlar.
Bask mutfağıyla ilk önce Bilbao'da tanışmıştım, orada Jamon Iberico ve kocaman ızgara etler revaçtaydı. Burada ise baş köşede balık ve diğer deniz ürünleri, özellikle kabuklular bulunuyor. Genellikle klasik formal restoran yemekleri pek tercih edilmiyor, tek istisna Pazar günleri aile büyükleriyle yenen öğle yemeği, pazar öğle üzeri eğer rezervasyonunuz yoksa restoranlarda yer bulamazsınız, zaten öğle servisini de fazla uzatmayıp kapatıyorlar kapıları, turistler aç kalacakmış falan kimsenin derdi değil; siesta da çok önemli bu arada, öğleden sonra hediyelik eşya satanların bile kapanması doğal, akşama doğru kepenkler bir bir açılıyor.
Parte Vieja - Eski şehir sokakları... |
sahilden uzaklaşınca eski, zarif Art-deco binalar güzellikleriyle dikkat çekiyor. |
"La Concha" manzaralı "Hotel Londres y de Inglaterra". Otel ve komşusu olan binalar sanki eski bir kartpostaldan fırlayıp gelmişler. |
Eski şehirde öğleden sonra saat 17:00 gibi yavaş yavaş dolmaya başlayan sokaklar iş yerlerinden çıkanların da katılmasıyla şenlikli bir hale dönüşüyor. ilk önce bir bira ya da bir kadeh şarap ile günün yorgunluğunu atıp, ayaküstü atıştırma faslına geçiyorlar. İlginç olan birkaç pintxos barı dolaştıktan sonra bir kaç saat ara verip saat dokuz-on gibi mükemmel bir "geç akşam yemeği"ne oturmaları, buna rağmen hepsi formda gözüküyor, nasıl derler, herhalde genetikleri iyi.
Pintxos barlarda tüm yiyecekler çoğu zaman saatlerce tezgahlarda durabiliyor, bu konuda aslında biraz tereddüt ettik, bir kaç saat açıkta kalan yiyecekler, hele balık/karides ve tavuk çabuk bozulacaktır, bu yüzden en çok rağbet edilen barları tercih etmek gerek, yani sirkülasyon fazla olsun, çabuk bitsin tepsiler, yenileri gelsin. Hiç bir zehirlenme vakasının olmadığını iddia ediyorlar, yine de özellikle sıcak günlerde dikkat etmeli.
Madem San Sebastián'a gurme gözüyle bakıyoruz, pintxos nedir, nasıl hazırlanır, biraz detaya girebiliriz. Pintxos İspanyanın diğer bölgelerinde "tapas" adı verilen atıştırmalık yiyeceklerin Bask bölgesindeki genel adıdır. Klasik bir pintxos'da genellikle beyaz francala ekmeği tercih ediliyor. Beyaz francala dilimi ve zengin malzeme arasındaki tek bağ ekmeğin üstüne sürülen bir mayonez ya da hardal katmanı, ya da sadece bir kürdan. Ayrıca "ceviche" denilen çiğ balıklı kombinasyonlar, kızartmalar (patates kroket, karides kroket gibi) ve tam bir İspanyol klasiği olan "empenades" yöresel börekler de çok lezzetli oluyor. Daha hafif bir pintxos yemek isteyenler çeşitli peynirlerle yapılan peynir köftelerini deneyebilirler. Pintxos fiyatları kullanılan malzemenin çeşidine göre 1 - 2,5 € arasında değişiyor.
Bar TXALUPA - Pintxos çeşitleri epey fazla. |
Solda karides ve ahtapotlu, sağda çiğ balıklı bir pintxos. |
Croqueta de Bacalao " Morina balığı köftesi" |
Jamon con Anchoa Gulas y Tomate seco "Kurutulmuş domates, hamsi, yılan balığı ve jambon'lu pintxo" |
Empenada de Atun "Ton balıklı Empenada (börek)" |
kurutulmuş morina balığı/şerit |
kurutulmuş morina balığı /fileto |
Eski şehirdeki şarküterilerde çeşit çeşit tuzlanmış ve kurutulmuş balıklar satılıyor. Bizlerin pek alışık olmadığı kurutulmuş balıklar Bask mutfağında "empenada" adı verilen böreklere ve kroketlere malzeme oluyor.
Son ziyaretimizde pintxos barların kalabalığından uzakta, sakin bir ortamda güzel bir akşam yemeği için bir yer ararken, dondurmacıda çalışan genç kız uzağa gitmemize gerek olmadığını, bize tam istediğimiz gibi bir yer tavsiye edeceğini söyledi. Eski şehirde Calle de Embeltran 'da beyaz masa örtüleriyle klasik bir restoran olan La Muralla gerçekten de tam isabet oldu, 3 çeşit set menü 30 € civarında, hafta sonları rezervasyon gerekli.
Atıştırmalıklar ve pintxos'tan bıkınca limandaki balık lokantalarına bir göz atmak fena olmaz. Bir tavsiye: La Rampa, sade bir dekor, harika bir konum, hızlı servis, taptaze karidesler ve diğer kabuklular, günün balığı. Fiyatlar biraz yüksek, ama değer, öğle servisinde dışarıda oturmak çok zevkli, rezervasyon özellikle hafta sonunda gerekli. Yemekten sonra hemen karşısındaki San Sebastian Akvaryumu gezilebilir.
La Rampa küçük limanın sonuna doğru yer alıyor. |
SAN SEBASTIAN ESKİ ŞEHİR LEZZET ADRESLERİ
BAR GOIZ ARGI : Calle Fermin Calbeton, 4 Parte Vieja
BAR GANBARA : Calle de San Jeronimo, 21 Parte Vieja
BAR ZERUKO: Calle de Pescaderia, 10 Parte Vieja
BAR TXALUPA JATETXEA: Calle Fermin Calbeton, 3 Parte Vieja
RESTAURANT LA RAMPA: Muelle, 26-27 tel: 943 421652
RESTAURANT LA MURALLA: Calle de Embeltran 3 tel: 943 433508
LA BRASSERIE MARI GALANT: Zubieta, 2 (Londres otelinin altında) 943 440770
PASTELERIA IZAR (pastane) : Calle Mayor, 2 Parte Vieja
BAR GANBARA : Calle de San Jeronimo, 21 Parte Vieja
BAR ZERUKO: Calle de Pescaderia, 10 Parte Vieja
BAR TXALUPA JATETXEA: Calle Fermin Calbeton, 3 Parte Vieja
RESTAURANT LA RAMPA: Muelle, 26-27 tel: 943 421652
RESTAURANT LA MURALLA: Calle de Embeltran 3 tel: 943 433508
LA BRASSERIE MARI GALANT: Zubieta, 2 (Londres otelinin altında) 943 440770
PASTELERIA IZAR (pastane) : Calle Mayor, 2 Parte Vieja
Ne zaman gitmeli? San Sebastian ılıman bir iklime sahip, mesela Şubat ayında çok kalın bir giysiye ihtiyaç duymadan plajda yürüyüş yapmıştık, ikinci ziyaretimi yaptığım Nisan ayından itibaren en güzel günlerini yaşıyor, bahar boyunca sık yağan yağmurlar çiçeklenen ağaçları iyice güzelleştiriyor. Temmuz - Ağustos aylarında ise çok kalabalık olduğunu, plajda adım atacak yer kalmadığını söylediler. Eylül ayında gerçekleşen San Sebastián film festivali sırasında otellerde yer bulmak çok zor.
Nasıl gidilir? THY haftada 5 gün Salı Çarşamba, Cuma, Ctesi, Pazar günleri Bilbao'ya uçuyor, San Sebastián buradan 105 km, araba ile 1 saat. Madrid'ten gelenler 6 saatlik uzun bir yolu göze almak zorunda, biraz daha kısa olan tren ve otobüs seçeneği de düşünülebilir.
çok teşekkür
YanıtlaSilçok güzel anlatmışsınız