Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

10 Eki 2018

Saint Tropez Place des Lices Provence Pazarı




Saint Tropez isim olarak büyük ve şaşaalı, öyle gelmiş öyle gidiyor. Gösterişli güzel yatların sıralandığı liman bölgesi, pahalı butikler ve kafeler. Bir de daracık sokakların birbirini takip ettiği, palmiyelerin gölgesindeki çiçekli meydanlarıyla kendi halinde bir başka Saint Tropez.  Bunlardan en büyüğü olan 'Place des Lices' meydanı sabah saatlerinde petanque oynayan genç yaşlı tüm ahalinin gözdesi. Ama burayı özel kılan haftanın iki günü rengarenk kocaman bir açık pazara dönüşmesi. Fransızların deyişiyle "Marché Provencal" yani provence pazarları Güney Fransa için alışverişten öte bir anlam ifade ediyor. Geleneksel üretimin/çiftçilerin desteklenmesi ve yadsınamayacak bir sosyalleşme ortamı. Telaşsız rahat ve neşeli Provence* ruhunun vücut bulduğu bir etkinlik.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Geleneksel pazarları çok seviyorum. Gezilerimi planlarken, o bölgede nerelerde pazar kuruluyor, haftanın hangi günleri, vs. araştırıyor öğreniyorum. İspanya, İtalya ve Fransa'da Avrupa'nın en renkli açık pazarları kuruluyor. Güney Fransa'da da tüm ülkede olduğu gibi belli günlerde çiftçi pazarları, antika pazarları ve ikinci el eşyaların satıldığı pazarlar kuruluyor. Bunlardan bazıları bir iki sokağı kaplayan sayısı fazla olmayan tezgahlardan oluşurken Nice'deki 'Cours Saleya' gibi özellikle hafta sonlarında kaotik bir kalabalığı ağırlayan pazarlar da bulunuyor. Antibes yazısında anlatacağım 'Marché Provencal Antibes ' haftanın her günü açık olan sabit bir pazar yeri, burası benim kesinlikle favorim. 

Tüm yıl boyunca ve özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan Güney Fransa'da köy ve kasabaları çarşı pazar dolaşarak gezmek için en güzel zaman Mayıs sonu/Haziran başı ve Eylül/Ekim ayları. Özellikle Eylül'de, üzüm hasadı zamanında bağları ziyaret etmek ve şarap tadımlarına katılmak da keyifli bir seçenek. (Saint Tropez bölgesinde kaliteli şaraplarıyla bilinen bir kaç üretici bulunuyor; mesela Chateau Minuty ve Domaine Tropez)

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Saint Tropez Place des Lices meydanı. Bugün Salı. Bu harika pazar sadece Salı ve Cumartesi günleri kuruluyor. Ürün çeşitliliği çok fazla, herşey çok kaliteli. Bizdeki pazarların aksine tezgahların çoğunda kadın satıcılar bulunuyor. Burada satıcılar/tezgahtarlar tok satıcı misali biraz durgun. Meyve sebze peynir  satıcılarının müşteri ilişkisi daha sıcak gibi. Çanta ve giyim eşyası satanlar ise tam Fransız, pek havalılar ama en konuşkan olanlar da onlar. Sonuçta tezgahların önünde başlayan sohbetler uzadıkça uzuyor, bir kaç tur atarak döndüğümde aynı kişilerin daha bir hararetle yeni katılanlarla sohbete devam ettiğini görüyorum.  


Salam sucuk ve peynirler, reçeller ve kavanozlarda turşular. Böyle sıcak bir havada şarküteri ürünlerinin açıkta satılmasına belli ki kimsenin itirazı yok. 


Gerçeğe çok yakın mükemmellikte bebekler. Yüz hatlarına kadar çok iyi tasarlanmış, çok güzel ama oldukça pahalı. 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Çok çeşitli objelerin satıldığı tezgahlarda bazı özel parçalar bulmak mümkün. Küçük bir antika pazarı gibi. Vintage posterler ve tablolar, eski el aletleri, bıçaklar.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Tezgahların arasında dolaşırken sadece bir şeyler kırmamaya dikkat etmek yetmiyor, bir çok Fransız pazara minik köpekleriyle gelmiş, her köşede bir Terrier ile karşılaştım desem yanlış olmaz.

Saat 13:30 olduğunda hızlı ama telaşsız bir şekilde tezgahlar kapanmaya başlıyor. On dakika sonra o koskoca pazar alanının dörtte üçü boşalıyor. Yerlerin tertemiz olduğu dikkatimi çekiyor, belli ki hem satıcılar hem de pazarda alışveriş yapanlar çok dikkatli.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Meydana yüzünü dönmüş iki katlı sevimli bir pastane, adı 'La Tarte Tropeziénne'. Buraya özgü bir pasta olan Tropeziénne ve diğer pastane ürünleriyle müşterisi hiç eksik olmayan bir yer. Alman pastası olarak bildiğimiz bol kremalı pastanın başka bir versiyonu, ancak karşılaştırma yaparsak Tropeziénne bence biraz daha lezzetli.

Pastanede biraz keyif yaptıktan sonra telaşsız bir şekilde butiklerin vitrinlerini seyrederek limana iniyorum, teknemiz yine kalabalık, şimdi bütün güzelliğiyle bize eşlik edecek olan Cote d'Azur sahillerini objektifime sığdırmaya çalışacağım. Saint Tropez uzaklaşırken ön yargılarımızın bizi nasıl kısıtladığı ve böyle keyifli sürprizlerden uzaklaştırdığını düşünüyor ve bir dahaki sefere meşhur Saint Tropez plajlarına da bir şans tanımaya karar veriyorum.

Deniz ile Devri Alem denizontreal.blogspot.com
Nice'den kalkacak olan tekne eski liman'da...


Provencal Market St.Tropez  

Adres: Place des Lices 83990 St.Tropez

Cumartesi ve Salı - Haftada 2 gün  8:00 - 13:00


Nice - St.Tropez Tekne ulaşım - Trans Cote d'Azur Compagnie Maritime 

Bence yaz aylarında St.Tropez için en güzel ulaşım seçeneği Nice'den kalkan tekneler. Nice eski limandan kalkan tekneler Mayıs /Ekim ayları arasında çalışıyor. Sahilden fazla uzaklaşmadan seyrederken fotoğraf çekmek hiç de zor değil, harika manzaraların eşlik ettiği keyifli yolculuk 2,5 saat sürüyor. Dönüşü aynı tekneyle yapmak mümkün.

(Diğer taraftan Marsilya'dan gelecekler için en uygun seçenek: ilk önce otobüs ile Toulon'a gitmek,  orada otobüs değiştirmek gerekiyor, bu da toplam 4 saat sürüyor.)

Tekne kalkış: Quai Lunel  - Eski Liman Nice  9:00

Tekne Varış: St.Tropez liman - Quai de I'Epi 11:30

St.Tropez dönüş saati: 16:30

Nice tekne varış: 19:00

Ücretler: Tam 65 €,  4-10 yaş 51 € ve 0-4 yaş ücretsiz 

Söz konusu tarifenin ayrıntıları www.trans-cote-azur.com sitesinde..  


La Tarte Tropézienne (pastane) 

Traverse de Lices, 83990 Saint-Tropez

Açılış: 06:30 Kapanış: 20:30

Tel: +33 4 94 97 94 25



* Provence: okunuş provans  (Türkçe kaynaklarda "provence" olarak kullanımı yaygın olduğu için ben de tercih ettim )








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder