Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

6 Eki 2013

DENİZ'İN SİNGAPUR REHBERİ

Singapur her zaman hakkında bir şeyler duyduğum, merak ettiğim bir yer olmuştur. Hatırladığım kadarıyla bir yazıda sadece zenginler için dizayn edilmiş yapay şehirlerden biri diyordu, yani Dubai gibi. Bir başka kaynakta ise finans dünyasının sıkıcı mega kentlerinden biri olduğu iddia ediliyordu. Genel olarak hepsinin birleştiği nokta, Singapur'un uzakdoğunun refah düzeyi en yüksek şehri olduğu idi. Artık Singapur beynimde New York tarzı bir gökdelen kalabalığı ve yüzlerce alışveriş merkezinden oluşan bir şehir olarak yer etmişti.  Derken Tayland gezisinin Singapur Hava Yolları ile gerçekleşeceği netleşince, bu ilginç şehri, daha doğrusu "şehir ülke"yi keşfetmek bana da nasip oldu. 

Singapur gökdelenleri...
Singapur, Malezya'nın büyük bir kısmını kapladığı uçsuz bucaksız adalar topluluğunun güneyinde yer alan küçük bir ada ülke... kalabalık bir şehir...  Dünyanın en hareketli limanlarından biri olan bu mega kent 3 milyon nüfusa sahip, bunun içinde İngiliz ve Avrupalılar da bulunuyor. Tarihi çok da eskilere dayanmayan Singapur,  Malezyalı, Çinli, Hintli ve İngiliz yerleşimcilerden bugüne süregelen kültür mirasını çok iyi bir şekilde harmanlayarak,  huzur ve uyum açısından da güzel bir karışım yaratmış.     

Orchard Road her zaman cıvıl cıvıl, rengarenk ...
Singapur, tertemiz geniş bulvarlarında akıp giden düzgün trafiği ile kurallara uyan bir şehir olduğunu belli ediyor. Sanki her şey bir saat dakikliğinde ve düzeninde yürüyor, Tayland ve benzeri ülkelere hakim olan genişlik ve vurdumduymazlıktan burada eser bile yok. Gerçekten trafik kurallarına harfi harfine uyuyorlar, üstelik tüm arabalar, otobüsler, duraklar pırıl pırıl, tertemiz, kaldırımlar bal dök yala cinsinden... Acaba kendiliğinden mi oluyor bütün bunlar?  bilmiyorum.  Diğer yandan aslında Singapur tam bir yasaklar şehri. Sakız çiğnemek gibi ilginç yasaklar olduğu gibi, sokağa tükürmek, kırmızı ışıkta geçmek gibi zaten yapılmaması gerekenler için şaşırtıcı düzeyde yüksek cezalar var. Para cezasından başlayıp duruma göre hapis cezasına kadar gidebiliyor.



Bazı yasak ve cezalardan örnekler:
  • Yaya geçidi dışında karşıdan karşıya geçmek 1,000 $ 
  • Yere sigara külü dökmek  1,000 $
  • Otobüs/tren gibi ulaşım araçlarında yemek/içmek 500 $ 
  • Açık alanlarda kuşlara yem vermek 500 $
Liste epey uzun. Bir dükkanda gördüğümüz t-shirt'ün üstünde bu yasaklar esprili bir şekilde resmedilmişti, en çok satılan da zaten bu imiş.

kuşları beslemek yasaktır! 
Singapur'da alışveriş yüzlerce dükkan, alışveriş merkezi, binlerce seçenek demek... Elektronik alışverişi konusunda nelerin daha hesaplı olduğu konusunda net olan bir şey yok. Ancak duyduğum kadarıyla Türkler en çok fotoğraf makinesi, telefon ve benzerlerini alıyorlar.  Benim için öncelik her zaman gittiğim ülkenin karakterini yansıtan objeler, yöresel el işleri, yerel gurme ürünler..  

yalnızca modern dükkanlar değil, geleneksel pazarlar da var...
Singapur'u hakkını vererek gezenler bence onu çok sevecektir. Yazımı mini bir "Singapur Rehberi" ile tamamlıyorum.  Rehber demek biraz iddialı olacak,  esas niyetim  bu uzak diyarda  geçireceğiniz bir kaç günün keyfini çıkarmak için kaçırmamanız gerekenleri hatırlatmak...

I. ORCHARD ROAD (ORCHARD CADDESİ) 





Çok şık, çok güzel ama pahalı dükkanlar ...
New York için "5th Avenue", Paris için "Champs-elysée" ne ifade ediyorsa Singapur için "Orchard Road" aynı... Bu uzun ve geniş cadde üzerinde yok yok... En lüks markaların butiklerinin olduğu devasa AVM'ler, gökdelen oteller, elektronik eşya devlerinin bin metrekareyi geçen mağazaları, tüm dünyadan gurme ürünlerin satıldığı süpermarketler, şık ve büyük café /restoran ve benzerleri... Geniş kaldırımlarda  her renkten, her ırktan insan yürüyor rengarenk giysiler içinde, hava hem sıcak, hem de çok nemli, bu yüzden genç kızların çoğu kısacık şortlar giymişler, en sade giyinenler bile çok değişik aksesuarlar ile modayı takip ettiklerini belli ediyorlar, bırakın caddeyi, bu renkli kalabalık bile kaldırımdaki banklara oturup saatlerce seyredilecek kadar ilginç...

Orchard Road'da ister yürüyüş yapın, ister alışverişten başınızı kaldırmayın, ister bir pastanede oturup etrafı seyredin,  kapalı alanlardan çıktığınızda uzun süre yürümekte zorlanacaksınız, aşırı nem gerçekten   insanı zorluyor, ayrıca kapalı mekanlardaki devasa klimalar buz gibi soğutuyor, sıcaklık farkı hastalığa davet.   

Orchard Road üzerinde bir kaç tavsiye:

"Paragon" pahalı ve şık... "Ion Orchard", "Forum" büyük bir ToyzRUs oyuncak mağazası var, "Metro Paragon" daha sade bir alışveriş merkezi,  "Mandarin Gallery", "Ngee Ann City " pahalı ve şık...

Alışveriş /yürüyüş sonrası çay-kahve hatta pasta keyfi için: Canele Patisserie Chocolaterie 290 Orchard Road  (Paragon alışveriş merkezinin içinde) 

2.  MARINA BAY SANDS GÖKDELENLERİ VE SEYİR TERASI (SkyPark)  

 kısa zamanda şehrin simgelerinden biri olmuş...
Sands SkyPark   (singapur.com)  
Yaklaşık 2 yıl önce inşaatı biten "Marina Bay Sands" gökdelenleri son zamanlarda Singapur'un simgelerinden biri haline geldi, içinde bir otel, residence ve ofisler barındıran üç kardeş gökdelenin tepesine gerçek bir mimarlık harikası yerleştirilmiş. Büyük bir geminin güvertesini andıran, tüm kenti 360 derece gören "Sands SkyPark"yani "Sands Gökyüzü Parkı"nda muhteşem manzaralı bir yüzme havuzu, şık bir restoran/bar/lounge (Ku Dé Ta) ve geniş bir seyir terası bulunuyor. Seyir terası gün boyunca ziyaretçilerle dolup taşıyor. Sabah 9:30'dan itibaren açık olan seyir terasına çıkmak için "Marina Bay Sands Hotel"in de yer aldığı 3.gökdelende bilet satış ofisi bulunuyor. Ayrıca akşam yemeği için aynı binada 57. katta yer alan "Ku Dé Ta" adlı restoranda rezervasyonu olanlar şehrin ışıl ışıl muhteşem gece manzarasını da seyrediyorlar. Burası pahalı bir restoran, o yüzden daha hesaplısı bina girişindeki lobby bölümünde (hemen koridorun sağındaki) Ku Dé Ta görevlilerine sadece bar (Sky Bar) için geldiğinizi belirtmek... ve bir dakikadan az bir zamanda büyük bir hızla yukarı çıkan asansör sizi buraya götürecek.

İlk zamanlar "infinity pool" yani "sonsuzluk havuzu" denilen bu muhteşem Singapur manzaralı havuz turistlere/ziyaretçilere açıkmış, ancak o kadar çok talep gelmeye başlamış ki otel müşterisi olmayanların havuz kompleksine girişi yasaklanmış.  


seyir terasından Singapur manzarası...
Marina Bay Sands 
Singapur gecelerinin yıldızı...


Sands SkyPark (Seyir Terası)  

Hafta içi 9:30 - 22:00 Hafta sonu 9:30 - 23:00 
Sadece seyir terasına çıkışı kapsayan biletler:  20 S$  (2-12 yaş 14 S$) (65 yaş üstü 17 S$)


Biletler internetten marinabaysands.com adresinden, 3. nolu gökdelenin otel lobisi (giriş katı) danışma ofisinden, B1 katındaki "SkyPark"bilet ofisinden ve hemen karşı bloktaki "The Shoppes" alışveriş merkezindeki kiosk'dan alınabiliyor. 



Ku Dé Ta Restoran/Bar/Lounge 

Marina Bay Sands North SkyPark  57. kat 
Restoran:  Hafta içi öğle yemeği 12:00 - 15:00 Akşam yemeği 18:00 - 23:00 
SkyBar:    Pazar - Perşembe 24:00 - 01:00
                  Cuma - Ctesi        19:00 - 02:00 

Ku Dé Ta Restoran minimum harcama limiti 80 $.  Brunch seçeneği 88 $  (58$ 6-12 yaş)  
SkyBar için rezervasyon gerekli değil, ancak hafta sonu uzun sıralar oluyor ve 38$ giriş ücreti alıyorlar.  Rezervasyon için:  www.kudeta.com/ 


3. SENTOSA ADASI: 


Faber Tepesinden hareket eden teleferik kısa sürede Sentosa
adasına ulaşıyor.  ücreti 26 $  (çocuk 15 $)


teleferikten Sentosa Adası manzarası

Yapay dalga havuzu, tropikal bahçeler, kumlu plajlar... 
 Sentosa adasında aileler için harika etkinlikler var 
Sentosa: "Sakinlik, huzur, mutluluk..." demekmiş Malay dilinde. Sentosa Adasının yıllık ziyaretçi sayısı iki milyonu geçiyormuş, buraya kısaca "Eğlence adası" da deniliyor, her şeyden evvel Sentosa adası son derece ticari bir yer, ama herkes halinden memnun gördüğüm kadarıyla...   

Sentosa adasının ilginç bir tarihi var: İkinci dünya savaşında Singapur Japonlar tarafından  işgal edilmiş ve ada askeri cezaevi olarak kullanılmaya başlanmış. Daha sonraları bir süre kaderine terk edilmiş. 1967 yılında bağımsız Singapur hükümeti kurulduğunda burası askeri hastane ve eğitim üssü olarak kullanılıyormuş. 1972 yılında "Sentosa" adını alan ada,  ülkenin gururu olacak bir projeye ev sahipliği yapmak üzere santim santim inşa edilmiş. Sentosa adasında hem çocuklara, hem de büyüklere hitap eden bir sürü etkinlik bulunuyor. Adaya ulaşım için daha çok teleferik tercih ediliyor. Ada içinde ring yapan otobüsler de yüzlerce ziyaretçiyi gün boyunca belirli bölgelere taşıyor. Ayrıca bisiklet kiralayarak keşif yapmak da mümkün. Adada doğal olmasa da çeşitli düzenlemelerle mükemmel hale getirilmiş plajlar mevcut, ama yüzmekten ziyade çeşitli su sporları yapılıyor. 




"Images of Singapore " eğlenerek gezeceğiniz bir müze...
Sentosa Adasının Yıldızları:

(Images of Singapore) Müze: Malezyalı, Hintli, Çinli ve İngiliz'lerin Singapur'u nasıl kurduklarını, bu unsurların nasıl barış içinde bir arada yaşadığını çok güzel bir şekilde anlatıyor, özellikle farklı kültürlerin günlük yaşam rutinlerini, evlerini, törenlerini,vs. sanki canlı gibi duran modellerle karşımıza getiren bölüm muhakkak gezilmeli. İnsanı sıkmadan, görsel unsurları çok başarılı bir şekilde kullanarak hazırlanmış çeşitli galerilerde Singapur renkli bir geçit yapıyor gözlerimizin önünde...

15 dakika süren slayt gösterisi çok ilginç...
Singapur'u kuran  dört ayrı milletin temsili portreleri canlanıyor
ve ülkenin hikayesini anlatıyor. 

Çin kökenli Singapur ailesi...
Hint kökenli  Singapur Ailesi...
Images of Singapore bilet ücreti: 10 $ (çocuklar için 7 $)  9:00 - 19:00 

iFLY -  kapalı alanda uçuş deneyimi: "Uçaktan atlamanıza, hayatınızı tehlikeye atmanıza gerek yok... " bu sözlerle tanıtıyorlar broşürde ifly uçuşunu... Bu deneyim daha çok adrenalin meraklıları için... Oldukça ilgi çekiyor, bizim Sentosa'yı gezdiğimiz gece heyecanlı bir genç topluluk sırasını bekliyordu.

Eğer  2 denemelik  bir skyfly (uçuş) tercih ederseniz  S$ 80 ve değişik paketler için değişik fiyatlar söz konusu...  rezervasyon: online.iflysingapore.com 


meraklısı epey fazla...  ifly Singapore 
Songs of the Sea - Gece ışık ve ses gösterisi: Sentosa adasındaki en turistik gösterilerden biri olmakla birlikte yine de çok keyif aldığımız bir gösteri oldu.  Denizin hemen arkasında kurulu olan yüzlerce kişilik oturma bölümüne girebilmek için uzun süre ayakta sıra bekledik. Sentosa'da geçen bir günü sonlandırmak için iyi bir seçenek olabilir.

Biletler: S$ 12  internet bilet:  tickets.sentosa.com.sg 

Songs of the sea - Sentosa Adası
mükemmel bir ses ve ışık gösterisi... 
Sentosa Deniz Dünyası / Underwater world - Oceanarium: Çeşitli ülkelerde birçok akvaryum gezdiğim için Sentosa Deniz Dünyası'nın durağında otobüsten indiğimizde ilk önce biraz tereddüt ettim. Burası çok büyük olmamakla birlikte özellikle çocuklu aileler için güzel bir yer, ana girişte yer alan tanklarda kocaman vatozlar ve diğer özel türler bulunuyor. Daha sonra akvaryumun içinden geçen 83 metre uzunluğunda cam bir bir tünele giriyorsunuz, burada zaten sanki yer ayağınızın altında kayıyor, sizi gezdiriyor akvaryumun içinde, çeşit çeşit balıklar solunuzdan sağınızdan hatta başınızın üstünden geçiyor süzülerek, bu da her akvaryumda olmayan bir şey...   




Sentosa adası Akvaryum 
Engin pek mutlu...

Underwater world  7:00 - 23:59 
Biletler: 30 S$ ( 3-12 yaş çocuk  20.26 S$) 3 yaş altı ücretsiz ) www.underwaterworld.com.sg/


4. SİNGAPUR LİMANI: 

Kentin ilk yerleşiminin olduğu liman bölgesinde İngiliz sömürge döneminden de kalan çeşitli simge binalar, örneğin "Fullerton Hotel",  ve şehrin simgesi olan  yarı aslan- yarı balık görünümündeki "Singapur Aslanı" nam-ı diğer Merlion yer alıyor. Burada  hem "Marina Bay Sands" gökdelenlerini, hem de genel olarak tüm kentin yüksek binaların görebilirsiniz, bu bölgede tur otobüslerinin sıra sıra dizildiği yollar çok kalabalık oluyor, yine de yürüyüş ve fotoğraf çekmek için ideal bir yer. 

Singapur simgeleri Merlion ve Marina Bay Sands gökdelenleri 

One Fullerton Singapore 
limanın hemen yanıbaşında Singapore Flyer bulunuyor... 
benim başımı döndürüyor bu tip şeyler , bu yüzden denemedim.
Limandan insan manzaraları...

5. SİNGAPUR BOTANİK BAHÇESİ:

Bitkilerin ve çiçeklerin dünyasına hayran biri olarak benim için Singapur gezimin yıldızı Botanik Bahçesi oldu. Şimdiye kadar dünyada değişik coğrafyalardaki botanik bahçelerini gezdim. Singapur botanik Bahçesinin en önemli özelliği gerçek bir tropikal ormanın içinde yer alması, burada inanılmaz renk ve biçimlerdeki tropikal bitkilere, birbirine bağlı muhteşem bahçelere, Singapur'un simgelerinden olan  nadide orkidelere hayran oldum. Botanik Bahçesi'nin komşusu olan "National Orchid Garden" "Ulusal Orkide Bahçesi" 1,000'den fazla çeşidi ile dünyanın en büyük orkide bahçesi imiş. Hakikaten insan bir türlü ayrılmak istemiyor buradan... Kendimi zorlayarak çıkışa doğru yöneldiğimde orkide ve çeşitli çiçeklerin resimlerinin işlendiği güzel hediyelik objelerin, cam eşyaların, vs. satıldığı bir dükkan gördüm, içerisi hep hanımlarla doluydu...

Singapur Botanik Bahçesi - mükemmel bir ortam yaratılmış doğanın nimetleriyle
insan yaratıcılığı birleştirilerek...

Singapur Botanik Bahçesi: nemli ve sıcak iklim, tropikal bitkiler... 

Ulusal Orkide Bahçesi -
Singapur Botanik Bahçeleri 


Prenses Diana anısına üretilen özel orkide...
Dendrobium Memoria Princess Diana 
  • Singapur Botanik Bahçesi (Singapore Botanic Gardens) 05:00 - 24:00 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz. 
  • Singapur Ulusal Orkide Bahçesi  (Singapore National Orchid Garden) 08:30 - 19:00 saatleri arasında açık.  Giriş ücreti 5 $  ( 12 yaşa kadar çocuklar ücretsiz, öğrenciler 1 $)

6. CHINATOWN (ÇİN MAHALLESİ) VE LITTLE INDIA (HİNT MAHALLESİ) :

Singapur değişik etnik kökenlere ait çeşit çeşit millet insanın yaşadığı bir yer. Burada son derece kişilikli, renkli ve özel iki mahalle bulunuyor : "Chinatown" yani Çin mahallesi ve "Little İndia" yani Hint mahallesi (küçük Hindistan )...


Chinatown  - Singapur 




Little India  - Hint Tapınağı 

Her iki mahalle de keşfetmeye değer. Tapınaklar, küçük alışveriş merkezleri, yöresel yemekler yapan minik restoranlar ve değişik ilginç dükkanlar...  Bazı sokaklarda alışveriş kaldırımlara taşmış, hediyelik eşyalar, keskin kokulu baharatlar, kavanozlarda şifa verdiğine inanılan yılan ve akrepler... her şey mevcut.


 Pazar tezgahları - Singapur standartlarına
göre fiyatlar çok ucuz...
Singapur usulü şifa... 
işimiz ölü bir yılana kaldıysa yandık:)
Chinatown - Singapur 

Chinatown  baharatçılar, antikacılar ve bir sürü
ilginç dükkanla dolu...

Deniz'in Singapur Rehberinde  yer alan gezi ve faaliyetler için aslında 2 gün yeterli, ancak sindirerek gezmek, biraz da alışveriş yapmak için 3-4  gün gerekebilir. 


Not 1 : Ayrıca bu listeye bir kaç şey daha eklenebilir,  örneğin İngiliz sömürge döneminde yerleşmiş bir gelenek olan olan "high tea" yani " geleneksel 5 çayı" için kentin gösterişli otellerinden "Shangri La" veya "Raffles" oteli tavsiye edilebilir. Hayvanat bahçesindeki "Gece safarisi" turları ilginç, ancak gece safarisine katılan arkadaşlarım pek bir şey göremediklerini söylediler, ilginç olan sadece adı galiba bu "gece safarisi"nin...

Not 2:  S$ şeklinde belirtilen fiyatlar Singapur Doları'dır. 1 Singapur Doları yaklaşık 1,6 TRY 

4 yorum:

  1. Singapur aslında herkesin bildiği gibi çok temiz bir ülke değil. Sadece turistik bölgelere aşırı özen gösteriyorlar. Ben gittiğim ülkelerde özellikle arka sokakları tercih ederim. Örneğin Geyland bölgesi sokakları çöp içinde fakat budget otelleri ucuz ve temiz. Beni en çok etkileyen Sentosa,Little İndia, China Town değil de,Jurong Bird park olmuştu. Geçen yıl bir kez daha gittim.Yine Geyland bölgesinde kaldım. Sokaklar yine çöp içindeydi. Dünyanın en büyük açık hava kuşparkı Jurong Bird Parkını tekrar ziyaret ettim. Şovlar muhteşemdi. Bloğumu merak edenler için: http://dnyaninetrafinda180gn.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Singapur yazısı hakkında: Aile olarak seyahat eden, çocuklarıyla gezenleri (benim % 50 oranında gezilerim bu şekildedir) düşünerek hazırladığım yazının hedef kitlesine ulaştığını düşünüyorum, elbette sırt çantalıların ve solo gezginlerin izleyeceği gezi rotaları ve genel seyahat tercihleri değişiklik gösterecektir. Sevgiler saygılar. Deniz

      Sil
  2. İş ve/veya gezi dolayısıyla dünyanın birçok noktasında bulundum. Benzer yaklaşık 1 haftalık Singapur ziyaretim olacak inşallah. Diğerlerinden farklı olarak biraz daha heyecan uyandırdı yazınız. Okurken kafamda nispeten planımı oluşturdum. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu memnuniyetle okudum, teşekkür ederim.
      Şimdiden keyifli bir seyahat dilerim. Deniz

      Sil