Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

15 Nis 2018

Salzburg'da bir saray otel, Schloss Leopoldskron

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Schloss Leopoldskron Salzburg eski şehir merkezine bir kaç kilometre uzakta, konumuyla ve tarihi kimliğiyle eşsiz bir saray otel. 1736 yılında Rokoko stilinde inşa edilen Schloss Leopoldskron mimarisiyle ve iç mekanlarıyla bir müzeden farksız. Salzburg ve Avusturya'nın önemli sanatçıları, dünyanın farklı ülkelerinden gelen politikacılar, bilim insanları ve pek çok önemli şahsiyetin bir şekilde buradan yolu geçmiş. Tiyatro seyretmiş, müzik dinlemiş, seminerlere katılmış, ya da sadece doğasında huzur bulmaya  gelmiş. Benim için ise Schloss Leopoldskron tam bir sürpriz paketi oldu, Avusturya ve Salzburg'un tarihinden ve kültür yaşamından önemli izler taşıyan bir saray otelde kalmanın keyfini çıkarırken, soğuk havaya rağmen alabildiğine huzur dolu göl kenarından ve yeşillikler içindeki bahçesinden hiç ayrılmak istemedim.

Geçmişten günümüze Schloss Leopoldskron 

Schloss Leopoldskron zengin ve ilginç bir tarihe sahip. 1736 yılında Salzburg patriği tarafından inşa edilmesinden günümüze kadar pek çok defa el değiştirmiş, farklı amaçlar için kullanılmış ve 1976 yılında otel olarak hizmet vermeye başlamış.

Soylu Firmian ailesinden mensubu Başpiskosop Lopold Anton von Firmian tarafından ailenin eski şaşaalı günlerine dönme hayaliyle gösterişli Rokoko stilinde inşa edilen saray zamanın en kıymetli sanatçıları tarafından yapılan duvar resimleri ile süslenmiş. Von Firmian 1744 yılında sarayı kuzeni Kont Laktanz Firmian'a devretmiş, bir sanat koleksiyoneri olan Kont zamanın ünlü ressamlarının tablolarını satın alarak sarayda sergilemeye başlamış. Kont Laktanz bu dönemde W.A.Mozart ve babasının müzik çalışmalarına da destek vermesiyle tanınıyormuş.

1786 yılında Kont'un ölümüyle birlikte Schloss Leopoldskron için belirsizliklerle dolu bir dönem başlamış. Kısa süren el değiştirmelerden sonra nihayet 1918 yılında meşhur bir tiyatro yönetmeni olan Max Reinhart tarafından satın alınmış. Max Reinhart binayı her şeyiyle Salzburg'un en iyi mimar ve sanatçılarına teslim etmiş. Mermer ve büyük salonlar, kütüphane odası, Venedik ve Çin salonları ve geniş taş merdivenler bu dönemin eseri. Reinhart bahçe bölümünde bir tiyatro sahnesi inşa ettirmiş, sanat dünyasından dostlarına verdiği davetler, sergilenen tiyatro eserleri, Schloss Leopoldskron için görkemli bir dönem. İkinci dünya savaşının başlamasıyla bu şaşalı dönem sona ermiş, Naziler burayı işgal ederek konuk evi olarak kullanmaya başlamış. Amerika ya yerleşen Max Reinhart 1943 yılında New York'da ölmüş.

Salzburg Seminerleri "Salzburg Global Seminar". Max Reinhart'ın ölümünden bir kaç sene sonra dul eşi Helene Thimig New York'ta karşılaştığı Clemens Heller'e düzenlenecek olan bir seminerin Salzburg'ta Schloss Leopoldskron bünyesinde yapılmasını teklif eder ve bu şekilde Schloss Leopoldskron için yeni bir dönem başlar. Ülkemizden de pek çok akademisyenin katıldığı meşhur "Salzburg Seminerleri" ilk yıllarda savaş yorgunu Avrupa'nın ayağa kalkması ve güçlenmesine odaklanmış. Daha sonraları çeşitli küresel sorunlar üzerine çalışmalar yapıldıkça Brezilya'dan Nijerya'ya dünyanın her bölgesinden katılımcılarla global seminer kimliğini kazanmış.

Kahvaltımı yaparken neşeli ve kalabalık bir topluluk dikkatimi çekmişti. Sonradan öğrendim, aynı gün Salzburg Seminerleri'nin 75. yılı kutlanıyormuş.

Sound of Music müzikal filmi ve Schloss Leopoldskron. 1964 yapımı "Sound of Music" müzikal filmi Salzburg bögesinde çekilen sahneleriyle bölge turizmine ve tanınırlığına ciddi bir katkıda bulunuyor. Amerikalı turistler tarafından sanki bir hac vazifesini ifa edercesine ziyaret edilen film setleri arasında Sankt Peter manastırı, Schloss Mirabel ve Mondsee St.Michael kilisesi'nin yanı sıra Schloss Leopoldskron da yer alıyor. Schloss bahçesinin göle bakan kıyısında çekilen sahneyi temsil eden bu fotoğraf otel lobisinden.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

2014 yazından beri süregelen "Shakespeare in the park" etkinliklerinde Salzburg devlet tiyatrosu tarafından Shakespeare oyunları sergileniyor. Schloss Leopoldskron düğünlerden seminerlere çeşitli konulardaki toplantılara ev sahipliği yaparken otel olarak da misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Benim konakladığım Meierhof Binası 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Schloss (Saray) Binası  

Sağlam ve sade görünüşlü schloss binasını ilk gördüğümde sakladığı güzelliklerden haberim yoktu. Sabahın serinliğinde bir kaç dakikalık yürüyüşle ulaştığım binanın kapısını açmamla birlikte ılık bir hava sarıp sarmaladı, ayak seslerimin yankılandığı taş merdivenleri çıktığımda duvarlardaki süslemeler ve heykeller dikkatimi çekti. Kahvaltı salonunu ararken gördüğüm ilk kapıdan içeri dalıverdim. Tablolar ve aynalar ile kaplı duvarlarıyla gerçekten gösterişli bir odaydı. Daha sonradan keşfettiğim kütüphane ve salonlar ise daha sade olmakla birlikte kumaşla giydirilmiş duvarlar ve tarihi mobilyalarıyla zarif ve ışıltılıydı.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Kahvaltı salonunun arkasında gösterişli bir kütüphane odası bulunuyor. Ağır bir havası olan ama hayranlık uyandıran ahşap kitaplıklar tavana kadar uzanan raflarıyla bu kocaman odayı duvardan duvara sarıyor. Pencerelerden gölün ve bahçenin harika manzarası gözüküyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Kütüphane 
Meierhof binası ve Schloss binası olmak üzere otel konaklama kapasitesi 55 standart oda ve 12 suit oda. Schloss binasında sadece 12 adet suit oda bulunuyor. Daha büyük, binanın karakterini taşıyan odalar. Sonuç olarak herkes aynı olanaklardan faydalanıyor, Schloss binasında görkemli kahvaltı salonunda kahvaltı ediyor ve güzelim bahçede istediği gibi vakit geçiriyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Kahvaltı Salonu 
Leopoldskroner Weiher  & Schloss Bahçeleri 

Leopoldskroner Weiher insan eliyle oluşturulmuş bir göl. Untersberg dağının manzarası ve  Fransız saraylarını aratmayan güzellikteki Schloss bahçesiyle birlikte yeşillikler içinde bir huzur diyarı.

Leopoldskroner Weiher eski zamanlarda balık tutulan bir göl, ikinci dünya savaşında yüzme öğretilen bir askeri kamp ve turistik bir mekan gibi farklı kimliklere bürünse de hiç bir şey onun doğal güzelliğini bozamamış.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
"Leopoldskroner Weiher" gölü ve bahçeler 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Bu özel bahçede güzel bir süs havuzu yer alıyor. Biraz yürüyünce göl kenarında ağaçların suya ne kadar güzel yansıdığını görüyorum ama sazlıklar suya yaklaşmamı engelliyor. Yine de bir yolunu bulup güzel bir kaç kare çekmeyi başarıyorum.

Gölü çevreleyen toplam yeşil alanın büyüklüğü 7 hektar. Uzun yürüyüşler ve özellikle fotoğraf çekmek için harika bir yer, özellikle gün batımında gölün üstünde mistik bir atmosfer oluşuyor.

Dediler ki; yaz aylarında yemyeşil olan bahçede çiçekler arasında kahvaltı ediliyormuş ve yazın yine gelmeliymişim. Neden olmasın, bütün mevsimler bu güzel yerde keyifle yaşanır.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com






Schloss Leopoldskron Hotel:

55 oda ve 12 suit oda (schloss binasında)
Restoran
wifi/otopark
Bütün sene açık.

Adres: Leopoldskronstrasse, 56 - 58  5020 Salzburg
Telefon: 43 662 83 98 30
www.schloss-leopoldskron.com

Salzburg W.A.Mozart havaalanına uzaklığı 5 km. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder