Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

25 Mar 2016

Avusturya'da doğa yürüyüşü: Grundlsee ve Toplitzsee Gölleri

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
Grundlsee
Avusturya'nın Salzkammergut bölgesinde muhteşem bir doğanın sarıp sarmaladığı büyük bir göl: Grundlsee. Komşusu küçük ama meşhur bir göl: Toplitzsee.  Grundlsee Archkogl tepesinde başlayan ve Toplitz gölünde biten büyük yürüyüş rotası tam 7.7 kilometre uzunluğunda. Kişinin performansına göre değişmekle birlikte 2,5 saat süren bu yürüyüşün zorluk derecesi "kolay"; hatta dört mevsimde de tavsiye edilebilecek kadar rahat ve güvenli bir doğa yürüyüşü.

Genel olarak Salzkammergut bölgesinde çeşitli zorluklarda bisiklet ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Kaya ve dağ tırmanışları için de tercih edilen bölgedeki Wolfgangsee, Attersee, Fuschlsee ve Hallstatt göllerinde rehberli yürüyüş turları düzenleniyor.

Geçen sonbaharda Grundlsee gölü yürüyüşümde karşılaştığım, selam alıp verdiğim yürüyüşçüleri şöyle bir inceledim. Ellerinde batonları tam ekipmanlı oldukça yaşlı bir kaç çift görünce sağ kolumun henüz tam kaynamayan kırığını iyice unuttum, uygun yürüyüş botları ve mevsime uygun hafif bir sırt çantası ve elbette termos, batonlar da artık tüm internet sitelerinde satılıyor. Bundan sonrası sadece yağmursuz ve çok soğuk olmayan bir gün dilemek!

Tepelerin ardından sisler dolaşıyor gölün üstüne iniyor yavaş yavaş... Erkenden uyandım ve çimlerin üstünde oturup muhteşem bir sabah manzarasını seyre daldım. Kendi kendime söz verdim, Mayıs ayında yine geleceğim, çiçeklerin ve yemyeşil doğanın içinde bahar yürüyüşüne!

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
muhteşem sabah manzarası...  
Bulutlar yavaşça aralanıyor ve yürüyüş için mükemmel bir günün başlaması beni mutlu ediyor.
Archkogl tepesinden gölün büyüklüğü tam olarak anlaşılmıyor ama haritadan çalışmamı yaptım, hem göl, hem dağ manzarasına karşı yürümek çok keyifli gözükse de tempoyu iyi ayarlamak zorundayım.

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
Archkogl tepesi
Göle paralel sıralanan dağların eteklerinde sevimli evler serpilmiş. Ahornkogel ve Hundskogel, 1,800 metre ile en yüksek zirveler... Bence bölgenin en fotojenik dağları burada: ayrıca göle ayrı bir cazibe katıyorlar.

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

Karşı kıyıdaki eski ama güzel villa bir kaç sene önce sanırım bir kış gününde kadrajıma girmişti. Şimdi böyle net güneşli bir günde çok farklı çok daha etkileyici gözüküyor. Adı "Villa Castiglioni" ya da "Schloss Castiglioni". 1881 yılında inşa edilmiş, bu güne kadar pek çok kez el değiştirmiş. Villa Castiglioni'nin tarihindeki dönem noktası ise II. Dünya savaşı dönemi. Nazi rejiminin son derece değerli sanat objelerini ve tarihi değer taşıyan 40,000 kitabı burada sakladığı biliniyor.

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
Villa Castiglioni 
Çok fazla oyalandım, adımlarımı hızlandırmak gerek derken antrenmansızlık vurdu en sonunda, zaten çok güzel ağaçlık bir yere geldim, sanırım bir restoran var, tahta banklar falan çok şirin...
o zaman bol bol fotoğraf çekerek küçük bir mola!

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
 nefes kesen göl manzarası! 
denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
Murbodenhüttl - balık restoranı 
Pek meşhurmuş bu kulübeden hallice yer, Murbodenhüttl  sevimli bir yer, burada ve komşu göllerde tutulan balıkları pişiriyorlar, öğlene bir şey kalmadı, ama yemek için Toplitz gölünden dönüşü beklemek lazım.

Grundlsee sonbaharın en güzel kompozisyonlarını oluşturan suyun ve ağaçların buluştuğu güzel kıyılarıyla arkasında yükselen dağlarıyla beni adeta büyüledi. Burada çekilen bir fotoğrafın kötü gözükmesinin imkanı yok, renkler ışık sudaki yansımalar her şey bir sihir adeta...

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"


Yürüyüşümün son durağı meşhur Toplitz "Toplitzsee" gölüne 4,5 kilometre kalmış, bu da benim tempomla en az 1 saat demek. Başlangıçtan beri önümde yürüyen gruptakiler başka bir yerde mola vermiş olacaklar ki onlara yetişiyorum. Çok gıpta ediyorum, özellikle Almanya ve Avusturya'da hep yaşıyorum bunu, karşıdan gelirken buralarda ne işi var diyeceğiniz 70-80 yaşındakiler tüm rotaların tozunu attırıyor. Zaten hepsi çocukluktan itibaren doğa sporlarını bir yaşam tarzı olarak benimsiyor, yeni nesilleri de öyle yetiştiriyorlar.

Gössl köyüne yaklaştıkça güneş adeta baharı yaşatan bir şekilde tepemde parlıyor. Normalde bu zamanda çok daha soğuk hatta yağışlı olması gerekiyor, şanslı günümdeyim.

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"


Gölün kuzeyinde çiçekli bahçeleriyle otantik Avusturya evlerini görüyorum. Artık Grundlsee kıyıları bitiyor!

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"


İki gölün arasında yer alan "Gössl" tipik evleriyle büyükçe bir köy. Ahırlar, pansiyon olarak kullanılan iki katlı ahşap evler ve sanırım yazın kafe olarak işletilen bir yer ilk gözüme çarpanlar.

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

Köyün içinde hayvanlar dışında ortalıkta dolanan kimse yok. Suyum bitmiş olsa bir büfe dahi açık değil, sanırım yürüyüşçülerden biraz bıkmışlar, alternatif bir yol olsa oradan gidilebilir ama Toplitzsee için tek yol Gössl yolu. 

Köyün bitiminde yol kuzeye doğru kıvrılıyor,  dik duvarlarıyla aniden karşıma çıkan "limestone" kireç kayası "Gößlerwand" 170 metreyi bulan yüksekliği ile oldukça etkileyici!  

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

Hemen sonrasında ise içinden cılız bir derenin aktığı yüksek ağaçlı ormanlık bölge başlıyor. Burada sarı kırmızı yeşil kahverenginin tüm tonlarında bir tablonun içinde buluyorum kendimi... 

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"

Güneşi kesen sık ağaçların arasından akan su cılız olsa da yolunu buluyor. Suyu takip ederek adımlarımı hızlandırıyorum, evet nihayet Toplitz gölü karşımda! Tahmin ettiğim gibi oldukça küçük bir göl burası, dört bir yandan yüksek ağaçlarıyla çevrili. Bir büfe ya da kafe olduğunu tahmin ettiğim kulübeden hallice bir yapı ve herhangi birinin evi olması muhtemel küçük bir ev. Sanıyorum baharla birlikte yürüyüşçüler arttıkça Grundlsee ve daha önce Altaussee gölünde rastladığım uzun kayıklar "plaette" burada da dolaşmaya başlayacak. Bu yazdan kalma ılık günde toplasan en fazla bir düzine insan hayran hayran Toplitz gölünün inanılmaz renklerini seyrediyoruz. Bir kaç bank var orada burada, en tepede olanı gözüme kestirdim ama gelişigüzel yerde yatan yüzlerce ağaç dalı yürümeyi zorlaştırıyor. 

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
bench with a view... 

denizmontreal.blogspot.com "Deniz ile Devr-i Alem"
Muhteşem yansıma... 
Suyun berrak olduğunu söylemek zor, yüzeyinde en ufak bir hareket yok. Gölün derinliği bazı yerlerde 103 metre. Ama esas ilginç olan ilk 20 metreden sonra oksijen seviyesinin sıfıra inmesi. Göl balıkları ilk 10-15 metrelerde yaşıyor burada, ama 20 metreden sonra oksijensiz ortamda varlığını sürdüren çeşitli bakteri ve organizmalar bulunuyor.  

Toplitzsee hakkındaki esas hikaye ise oldukça ilginç! Ne kadarı gerçek ne kadarı rivayet bilmiyorum, ama hakkında yapılmış bir belgesel bile mevcut, "Der Fluch des Toplitzsee". Yani Toplitz gölünün laneti. 


Karanlık sularıyla insana az da olsa ürperti veren Toplitz gölünün dünyada tanınmasını sağlayan hikayeler 2. Dünya savaşına uzanıyor. Savaş sırasında Hitler'in emriyle gölde bazı özel deneylerin yapıldığı hatta su altı füze deneylerinin bile buradaki bir platformda gerçekleştiği iddia ediliyor. Savaşı kaybetmek üzere olan Hitler'in tonlarca Nazi altınını Toplitz gölüne sakladığı en fazla bilinen hikayelerden biri. Aslında 1950'de bir miktar külçe altın bulunmuş. 1983 yılında ise Alman bir biyolog derinlerde yaptığı araştırmada bazı silahlar, patlamış füzeler ve bir miktar para bulmuş. 

Gölde dalış yapanlardan birinin ölümü ve bazı kazalar insanları epey tedirgin etse de ilgi hiç azalmamış. Ancak dünyanın her yerinden macera meraklıları, hazine avcıları gelip dalış yapmaya kalkınca hükümet duruma el koymuş ve gölde dalmak kesinlikle yasaklanmış. 

Bence esrarlı gölün hikayesini canlı tutmak bölge halkının da işine geliyor, aynen Loch Ness gölünde olduğu gibi..

Grundlsee gölünü baştan başa geçip Toplitzsee gölünde biten bu rota her adımda farklı bir manzaranın eşlik ettiği muhteşem bir deneyim. İster yürüyün, ister koşun, ister kendi vasıtanızla süreyi kısaltıp belli bir noktadan başlayın, her şekilde büyük keyif alacağınızdan eminim. 


Toplitzsee "Toplitz gölü"

denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
Toplitzsee 
denizmontreal.blogspot.com  "Deniz ile Devr-i Alem"
dallarda yabani yemişler! 


NOTLAR


  • Ulaşım: Salzburg havaalanı Grundlsee arası 1,5 saat. THY haftada 5 gün Salzburg'a uçuyor.
  • Konaklama:  Archkogl tepesinde yer alan Mondi Holiday Hotel Grundlsee, özgün mimarisiyle dikkati çeken manzaralı bir otel, kış döneminde kapalı. booking.com'dan rezervasyon. www.seeblickhotel-grundlsee.at 
  • Yürüyüş için en uygun aylar Eylül, Ekim, Mayıs ve Haziran. Grundlsee ayrıca su sporları için mükemmel bir göl, bahar ve yaz aylarında dalış ve sörf, kano ve paddleboard için ideal, ancak yürüyüş diğerlerine kıyaslanamayacak kadar masrafsız ve fazlasıyla keyifli... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder