Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

1 Ağu 2015

Bavyera Gölleri II. Tegernsee



denizmontreal.blogspot.com


Bavyera'nın 3. büyük gölü olan Tegernsee yemyeşil doğası ve gölün çevresinde sıralanmış sevimli yerleşimleriyle popüler bir tatil rotası ve canlı bir yaşam merkezi. Gölün 72 metreyi bulan derin suları tertemiz. Münih şehrinin su ihtiyacını karşılayan Tegernsee yıl boyunca çeşitli festivallere, spor yarışmalarına ve etkinliklere sahne oluyor. Starnberger ve Ammersee gibi Tegernsee gölü de hafta sonları nüfusunu ikiye katlıyor, baharın gelişiyle birlikte Münih ve çevresinden yazlık evlerine gelip tekneleriyle yelkenlileriyle göle açılanlara turistler de eklenince gölde adeta bir karayolu kalabalığı yaşanıyor. Başta en büyük yerleşim yeri olan Bad Wiessee kasabası olmak üzere tüm kasabalardaki canlılık sonbaharın ilk günlerine kadar devam ediyor.


denizmontreal.blogspot.com

Tegernsee kıyılarında dolaşmak çok zevkli. Ama ondan da zevkli olan tekne gezileri. Yazın ilk günlerinde iskeleler arasında seferler 4 hatta yapılıyor ve 70 - 90 dakika arasında sürüyor. Büyük tur için biletimiz hazır, Bad Wiessee iskelesinden kalkacak olan teknemiz MS Tegernsee 2 katlı büyükçe bir gezi teknesi. 31 metre uzunluğundaki teknenin kapasitesi 130 kişi.

Arabamızı park edip iskeleye yürüyeceğiz, Bad Wiessee kasabası çok güzel ve çok yeşil. Sahilde yer alan parktaki heykeller dikkatimi çekti. Flüt çalan küçük kız heykelini çok beğendim. Bu parkta her hafta klasik müzik konserleri veriliyormuş.


Göl manzarası bira bahçesindeki turistleri fazlasıyla mutlu etmiş olacak ki bir süre beklememize rağmen tek bir masa bile boşalmadı. Bizde artık yavaş yavaş  sahildeki yeşil yürüyüş yolundan iskeleye yürüyoruz. Teknemiz 16:45'te kalkıyor, bir an önce binmek ve açık bölümde güzel bir yer kapmak gerek.

denizmontreal.blogspot.com

Bundan iyisi olamazdı, teknede kahve ve kek ikramı da var, istediğim şekilde bol bol fotoğraf çekiyorum, teknemiz gölün sakin sularında süzülerek gidiyor, ne hızlı ne yavaş...

Yelkenliler öyle güzel ki... Muhteşem bir kartpostal manzarasının içindeyim, teknemiz kıyıdan fazla uzaklaşmadı çünkü bir kaç farklı iskelede yolcu aldık, şimdi "Rathaus" iskelesinde inecek ve dönüş için diğer hattın daha küçük olan teknesini bekleyeceğim.

denizmontreal.blogspot.com
yelkenler her yerde... 
denizmontreal.blogspot.com
Arkada tarihi Tegernseer Saint Quirinus: eski bir manasır... 
Tekneden indiğimiz anda tıklım tıklım dolu bir sahil kafesi ve kıyı boyunca uzanan çiçekli bir yürüyüş yolu gördüm. Tüm Bavyera göllerinde olduğu gibi Tegernsee kıyısında yemyeşil parklar oluşturulmuş, çocuk oyun bahçeleri ve çiçek bahçeleri. Tarihi binalar, pansiyonlar kafeler tüm binalar temiz, düzenli ve sevimli...


denizmontreal.blogspot.com
kalabalık bir kafe... Tegernsee
Böyle bir yerde yaşamak nasıl bir duygudur diye düşünüyorum. Nefis bir doğanın içinde dağlar ve ormanlarla çevrili bir göl, bu güzelliklerin içinde bahçeli müstakil evler. Çocuk yetiştirmek için mükemmel bir yer. Şehir havasını ve canlılığını özlediğinizde Münih bir saatten az bir uzaklıkta... kulağa hoş geliyor doğrusu...

Saat 18:00'i gösterdiğinde Badweisse'deki başlangıç noktasına götürecek olan tekne yaklaşıyor, bu da sevimli bir şey, teknelerin hepsi özel imal edilmiş, yaz kış her koşulda seferler aksatmadan yapılıyor.

denizmontreal.blogspot.com
Tekne değiştiriyoruz.... Bad Wiessee yolcusu kalmasın:)
denizmontreal.blogspot.com
Mayıs sonunda laleler böyle güzel! 
Dönüş yolunda yine yelkenlilerle arkadaşlık ediyoruz, kocaman kanatları olan bir kaç kuş görüyorum. Ama en önemlisi yeşilin her tonunun oluşturduğu gözalıcı doğa tablosunu hafızama kazıyorum. Tegernsee göl turu başladığı noktada Bad Wiessee kasabası iskelesinde son buluyor.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com


Bad Wiessee kasabası kesinlikle Tegernsee'nin en güzel kasabası. Pansiyonlar, moteller ve tipik restoranlarıyla biraz daha hareketli. Tegernsee etkinliklerinin çoğu burada gerçekleşiyor. En çok ilgiyi çeken de klasik müzik konserleri oluyormuş. Bu senenin takvimi belli olmuş: 11 - 22 Ağustos tarihleri arasında "Kreuth Klasik müzik Festivali". 14 Ağustos'ta başlayan geleneksel "Tegernsee festivali".

denizmontreal.blogspot.com

Göl kıyısında gördüğüm bu pano ilginç. Tegernsee gölünde suda ve göl kıyısındaki yaban hayatını gösteriyor.  Bavyera bölgesinde ve tüm Almanya'da yaban hayatı titizlikle korunuyor.

Tegernsee gölünün başlıca balıkları fener balığı ve alabalık. Almanya'da bizde olduğu gibi her eline olta alan balık avlayamıyor, belirli süreleri olan balık tutma izinleri bulunuyor. Aylık balık tutma karnesi fiyatı 80 euro.

denizmontreal.blogspot.com
Panoramik Tegernsee manzarası! arkada Wallberg dağı... 
Göl gezisinden sonra bira bahçesinde keyif yapmak ya da arabaya atlayıp Starnberger'e devam etmek arasında tereddüt ettim. Biraz sonra hava kararacak, böyle keyifli bir günün ardından acele etmek istemiyorum. Geceyi Bad Wiessee'de geçirip sabah yola çıkacağım. Bakalım daha önce karlı soğuk kış günlerinde ziyaret ettiğim Starnberger nasıl karşılayacak beni...


Nasıl  Gidilir? Münih -Tegernsee araba ile 50 dakika sürüyor. Otobüsle ( hat no: 9551) 1,5 saat. Münih hbf. - Tegernsee tren ise 1 saat. Salzburg- Tegernsee A8 karayolundan 1,5 saat. Tren ise Rosenheim'da aktarma gerektiğinden epey uzun, 3 saat. THY her gün Münih ve Salzburg'a uçuyor.

Nerede Kalınır? konaklama seçenekleri epey fazla. Benim tavsiye edeceklerim: .Hotel Zur Post Lindenplatz 7, 83707 Bad Wiessee; Hotel Quellenhof Anton-von-Rieppel-Str. 10-12, 83707 Bad Wiesse; Das Tegernsee Neureuthstrasse 23, 83684 Tegernsee 
,
Göl gezileri takvimi ve bilgi: http://www.seenschifffahrt.de/tegernsee/fahrplan 

  • Gezi teknelerinde atıştırmalık yiyecek ve sıcak/soğuk içecekler bulunuyor. 90 dakikalık göl gezisi "grand tour" 13,50 € /çocuklar (6-17 yaş) 6,80 €  Kalabalık aileler için 34 euro'luk aile bileti daha uygun. 

Ne zaman gitmeli? Yılın her ayı farklı bir güzellik sunuyor. Aralık ayında Noel pazarı Rottach kıyısında kuruluyor. Mayıs az yağmurlu ve ılık geçerken, Haziran epey yağmurlu oluyor. Ağustos ve Eylül de göl gezileri için ideal aylar....



1 yorum:

  1. 40 senedir Bad Wiessee de yasiyorum, anca bu kadar güzel anlatilinabilirdi tesekkürler

    YanıtlaSil