Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

27 Tem 2015

Mayorka yazıları II. Palma de Mayorka Lezzet Keşifleri

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Mayorka adasında kaldığım iki hafta içinde her gün farklı lezzetleri ve özellikle adanın özgün mutfağını keşfetmeye büyük bir istek duyarak dolandım durdum:)  Mayorka'nın şimdiye kadar gezdiğim yerlerde en fazla fast food mekanlı yer olması ilk başta şaşırtıcı geldi. Turizm odaklı adanın önceliği hızlı yemek ve hızlı tüketmek midir? Oldukça kafa karıştırıcı bir durum. Bu güzel adanın "pizza, hamburger, makarna" dışında verebileceklerini keşfetmek için ekstra bir çaba gerekiyordu.

Kabuklular ve tüm deniz ürünlerini geleneksel yöntemlerle pişiren balık restoranlarını saymazsak, restoranların büyük bir kısmı lezzet ve seçenek açısından zayıf. Küçük büyük ucuz pahalı fark etmiyor, Mayorka'da çoğu işletme donmuş pizza kullanıyor, makarna derseniz sade makarnanın üstüne 3-4 adet karides ve bir iki midye atarak masaya getirildiği yerleri düşünmek bile istemiyorum. Menülerde Mayorka'ya özgü bir seçenek bulmak zor. Bırakın burayı, anakara komşusu Katalunya lezzetlerini temsil eden paella da olmasa İspanya'da olduğumu anlamayacaktım.

Bütün bunlara rağmen elbette yüzümü güldüren lezzet keşifleri de oldu. Bunlardan özellikle Palma şehrinin kapalı pazarı Mercat Olivar, popüler İspanyol şehir pazarlarıyla kolaylıkla boy ölçüşecek kalitede ve çeşitlilikte. Tarihi pastane ve restoranlar Avrupa'da hiç bir zaman beni hayal kırıklığına uğratmadı, Palma'da da gelenek bozulmadı. C'an Juan de S'aigo 1700'li yıllardan beri varlığını sürdüren bir pastane; Celler Sa Premsa ise 50 yılı aşkın bir süredir Palma'nın eski şehrinde hizmet veriyor, ferah büyük yemek salonu ile bizim esnaf lokantalarına benziyor.

Şehir pazarı Mercat Olivar Palma, tarihi pastane C'an Juan S'Aigo İspanyol ve Mallorquin lezzetleriyle tarihi restoran Celler Sa Premsa... Mayorka'nın kalbinde Palma şehrinin özgün lezzet durakları... Üçü de tam yıldız.


MERCAT DE L'OLIVAR 
Plaça de l'Olivar, 4, 07002 Palma, Illes Balears, İspanya
+34 971 72 03 14
pazartesi - Cumartesi 7:00 - 14:30 pazar kapalı.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Palma şehrinin kapalı geleneksel pazarı Mercat de L'Olivar 1954 yılında kurulmuş. Şehir merkezinde meşhur caddelerden Av. de Alexandre Rosello'nun eski şehrin merkezine açılan sokaklarından birinde yer alıyor. Mercat Olivar'da İspanyol şehir pazarlarının klasik balık sebze meyve şarküteri tezgahlarının yanısıra ekmek fırını ve hediyelik eşya dükkanları da gözüme çarpıyor. Alışveriş dışında deniz ürünleri bölümünde yer alan ekmek üstü lezzetler "tapas" ve "sushi" stantları kaçırılmamalı.

Mercat L'Olivar'ın renkli dünyasına göz atalım.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Her türlü kurutulmuş et ve jambon... Sobrassada de Mallorca (Mayorka'ya özgü ekmeğe sürülerek yenilebilir kıvamda bir domuz spesiyalitesi), Jamon İbérico ve onun daha az yağlı bir versiyonu olan jamon Serrano.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Mayorka peynirleri (bunlar genelde taze peynirler), Minorka'nın lezzetli Mahon peyniri ve İspanya'nın tüm yörelerinden gelen çeşitli peynirler...


Mayorka'nın Tramuntana dağlık bölgesinden toplanmış mantarlar....

denizmontreal.blogspot.com


Yeşil kırmızı sarı tatlı biberler çok lezzetli!  bu tatlı kırmızı biberler de tam bana göre...

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Kiraz ve çilek... ve tüm yaz meyveleri...  Barselona Boqueria pazarı tarzında önceden sıkılmış meyve suyu bardakları yok burada, bana göre hava hoş, "daha az turistik daha fazla otantik" en güzeli.

Deniz ile Devri Alem

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

"Rape" tipik bir Akdeniz balığı, bir çeşit fener balığı sanırım, Valencia'da da yemiştim, beyaz etli, daha çok güveç şeklinde sebzelerle birlikte ya da yağlı kağıt içinde fırında patatesle birlikte pişiriyorlar. Nefis oluyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Peixateria yani denizden gelen her şey...  kocaman karidesler muhteşem gözüküyor...  Mayorka'da aynen bizde olduğu gibi balık restoranlarında bol sarımsak ile karides güveç yapıyorlar, tek ilave tereyağı ve çoğu zaman domates.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Bar del Peix -Mercat Olivar

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Somon ve yılan balığı. Mercat Olivar'ın popüler mekanı sushi bar taptaze balıklardan nefis sashimi ve sushi hazırlıyor. Camekanın önünde sabırsız müşteriler. Bizim acelemiz yok ama Mercat Olivar için kapanış saati yaklaşıyor. Kalabalık bir grup geliyor, civardaki ofislerin çalışanları olsa gerek.

Öğle saatlerinde iyice kalabalıklaşan pazarda lezzetli "tapas" atıştırmalıkları ile karnınızı doyurabilirsiniz.  Bar del Peix. En iyisi! daha çok bar taburelerinin üstünde ya da ayakta, ama bu kadarcık rahatsızlığa değer.


CELLER SA PREMSA 
Plaza Obispo Berenguer de Palou 8 - 07003 Palma de Mallorca  971 723 529 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Celler Sa Premsa. 1958'den beri faaliyet gösteren bir Palma restoranı. Açıldığı ilk günden beri pek fazla değişmediği söyleniyor. Hiç bir lüksü olmayan, adeta esnaf lokantası görünümünde, yüksek tavanlı ferah bir mekan. İspanyol, Katalan ve Mayorka mutfağının özgün lezzetlerinin Palma şehrindeki en iyi adresi. Eğer Palma'da tek bir yemek için vaktim olsaydı (mesela gemiyle gelenlerin böyle bir zaman sorunu oluyor)  tereddütsüz burayı seçerdim. 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Celler Sa Premsa, Palma'nın kalabalık ve alışveriş odaklı canlı bir bölgesinde yer alıyor. Ferah ve ilginç objelerle dolu yemek salonunda oturmak güzel bir deneyim olsa da hemen kapının önündeki bir kaç masanın da akşam serinliğinde ayrı bir cazibesi var.  

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com



Menüdeki özgün Mayorka lezzetlerinde patlıcanlı etli güveç, kuzu ciğeri ve Akdeniz balıkları bulunuyor. Oldukça sade ama toprağın denizin tüm nimetlerinden yararlanan bir bir mufak kültürü. İçi kavrulmuş kıymayla doldurulan biberli patlıcan yemeği "Alberginies Farcides": karnıyarık'a benzerliğiyle dikkat çekici. "Frito Mallorquin" ise panelenip kızartılan kuzu ciğerinin patates ile sunulduğu besleyici bir tabak. Sipia a la Mallorquina. Mayorka usulü kızarmış küçük olta balıkları. Benim favorim.  

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com



Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Tatlı olarak "Crema Catalan" ya da "Tarta de queso Mallorquina", diğer adıyla "Greixonera de Brossat". Taze peynir "brossat"  ve yumurtanın ana maddesi olduğu özel bir cheesecake. İçindeki şeker miktarı çok az, zaten üzerine bal dökülerek servis ediliyor. Hafif ve lezzetli. 


C'AN JUAN  DE S'AIGO   
Calle Can Sanç, 10  Palma de Mallorca 
8:00 - 21:30 

Palma de Mallorca eski şehir bölgesinde klasik ve doyurucu bir kahvaltı, mükemmel bir çay saati ya da sadece dondurma keyfi...  C'an Juan de S'Aigo hepsi için mükemmel bir adres. 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

1700'den günümüze diyor duvardaki kocaman seramik pano. Tarihi bir pastane ve şehrin popüler mekanlarından. Eski şehrin taşla döşeli tipik sokaklarından birinde yer alıyor.

denizmontreal.blogspot.com

Mayorka'da ben şaşırtan şeylerin biri de hamur işlerine düşkün olmaları, yine de balık ve deniz ürünleri ağırlıklı beslediklerinden olsa gerek aşırı kilolu bir kişiye bile rastlamadım.

Pastanenin menüsünde tatlı ve tuzlu orijinal Mayorka lezzetleri ve pastanenin kendi yapımı olan dondurmalar bulunuyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Mayorka spesiyalitesi olan "Ensaimada" içi krema ya da reçel dolgulu kruvasan benzeri bir çörek. ensaimada sadece pastanelerde değil, adanın her yerinde hatta plajlardaki büfelerde de satılıyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Sebzeli ya da kuzu etli, "panades de carn" popüler bir yöresel lezzet.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Pastanede oturan aileler daha çok ensaimada yerken gençler dondurmayı tercih ediyorlar. Garsonumuz da dondurmalarının adanın en iyisi olduğunu söyleyince bademli, çikolatalı ve vanilyalı dondurmaları tatmaya karar verdim. Aslında birer top istediğimi söylememe rağmen cam bardaklarda tepeleme doldurulmuş dondurmaları görünce şaşırdım.  Etrafıma bakınırken herkese aynı şekilde servis edildiğini görünce zaten konuşmasını anlamakta zorluk çektiğim garsonu tekrar çağırmaktan vazgeçtim. Kıvamı yoğun olmayan, şekeri dengeli bir dondurma. Çabuk erimeye meyilli. Sadece doğal maddeler kullanılıyor, boya ve kıvam arttırıcılar kullanılmıyormuş. Bademli ve vanilyalı dondurmayı çok beğendim, çikolatalı da fena değildi.

                                                                   

Palma de Mayorka kalabalık bir şehir olmasına rağmen gastronomi odaklı bir şehir sayılmaz, bu açıdan büyük beklentilere yer yok. Mayorka büyükçe bir ada; kuzeye batıya ve adanın içlerine gittikçe daha fazlasını keşfedeceğinize eminim, şimdiden afiyetle diyorum.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder