Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

25 Oca 2015

Almanya'da doğa harikası bir göl: Königssee


denizmontreal.blogspot.com

Almanya son yıllarda Avrupa'da en fazla seyahat ettiğim ülke oldu. Geçen gün instagram'da şöyle bir liste yapmıştım, Almanya'nın en güzel gölleri... hepsi de dağları, ormanları ve gölleriyle hayran olduğum Bavyera'dan... Bir numara Chiemsee uzak ara öndeyken Tegernsee, Ammersee ve Starnberger diğer favori göllerim olmuştu.

2015 'in ilk yolculuğunda İsviçre ve Avusturya'da  muhteşem manzaralar beni son derece mutlu etmişken,  dönmeye hiç niyetim olmadığı için oğlumu ve eşimi de ikna ederek iki günlük bir uzatma kararı aldım. İyi ki öyle yapmışım, bu kararım eşsiz güzellikte bir gölü, Königssee* gölünü keşfetmeme vesile oldu.
Çok soğuk ama yağışsız bir günün sabahında İsviçre ile başlayan yolculuğumuzu Münih'te sonlandırmak, çok sevdiğim bu şehirde biraz keyif yapmak için Kufstein'den yola çıkmıştık. Geçen seyahatimizde Salzburg'dan sonra güneye doğru inerek buradaki gölleri de keşfetmeye niyetlenmiş, ama başka yerlerde oyalanınca vazgeçmiştim. Artık zamanımız var,  geçen sefer göremediğimiz yerlere gidebiliriz dedik. Königssee çok da uzak değil, gölleri çok seviyorum zaten... Kar olmasa da hava iyice soğuyor, üşenir gibi oldum, Münih'i özledim falan derken ani bir kararla yola çıktık.

Königssee kıyısında Schönau...   

Karlı dağlar, güzel manzaralar birbirini kovalarken tabelalar königssee yazısını sıkça göstermeye başladı, kısa süre sonra Schönau köyüne ulaştık. Schönau ilk izlenim olarak sevimli bir yer. Gölün kıyısında yer alan tek yerleşim burası, Königssee gezi tekneleri de köyün hemen aşağısındaki iskeleden kalkıyor.

Köyün orta yerinde kocaman bir otopark yapmışlar. Zorlukla bir yer bulabildik. Birkaç metre uzağımızda arabalardan inen ailelerin hangi sporu yapacaklarını kestiremediğim ilginç kıyafetleri dikkatimi çekti. Arabayı park edip biraz etrafı tanımaya çalışırken köyü çevreleyen tepelere doğru baktığımızda olay netleşti. Dağın üzerine kayak pisti misali bir tesis yapılmış, burada modern bir "Bobbahn" parkuru varmış, yani kızak sporu, henüz öğle bile olmadan yüzlerce arabanın park etmiş olması şimdi bir mana kazandı.

denizmontreal.blogspot.com


Schönau tipik köy evleri oldukça sevimli, merkezdeki evlerin giriş katlarında bulunan dükkanların bir kısmı kapalı, açık olanlar kartpostal, yün şapkalar, gölün resminin basılı olduğu hediyelik eşyalar satıyor. Bir tane sıcak şarap standı... waffle yapan bir yer... turizm bürosu, o da kapalı... ellerinde fotoğraf makinesi fransızca, ingilizce konuşan pek çok insan etrafta dolaşıyor. Gölü çok merak ediyorum oyalanmaya niyetim yok. Otoparktan göl kenarına yürümek 10 dakikayı geçmiyor. Eldivenimi çıkardım ama pişman oldum hemen. Güneş bulutların arasına girip çıkıyor. Fotoğraf için fena değil. İçimde bir his harika bir gün olacağını söylüyor.

denizmontreal.blogspot.com
Bootshaus
denizmontreal.blogspot.com
königssee gezi tekneleri 

Belli ki hiç benzemiyor bildiğim diğer Bavyera göllerine, çam ormanıyla kaplı dağların arasında sıkışmış küçük bir göl...  Sabah sisi tam dağılmamış, görüş tam net değil... gökyüzünü bir anda koyu bulutlar kaplıyor, dakikalar sonra güneşi görüyoruz, ortalık biraz daha aydınlanıyor. İskelenin üstü bir kaç gündür yoğun şekilde yağan karla kaplı. Göl kenarında ördekler yüzüyor. Ne güzel bir rengi var suyun. yeşil ve berrak bir su...

denizmontreal.blogspot.com
Schönau iskelesinde...
Königssee göl gezisi yaklaşık bir saat sürüyor, gün boyunca her yarım saatte bir Schönau ile St.Bartholomae arasında seferler yapılıyor, St. Bartholomae'den dönüş için son seferin saati 16:00 ve bunu kaçırmamak lazım zira karadan bir dönüş yolu yok. Yine de son seferi kaçıran olursa Schönau iskelesinden özel tekne geliyor ama bunun bedeli de 200 euro!

Schönau giderek uzaklaşıyor...
Magnet koleksiyonum için küçük bir alışveriş yaptıktan sonra göl turu için biletimizi alıyoruz. En ilginç yerlerde bile pek fazla heyecan göstermeyen oğlum Königssee gölünün atmosferinden etkilenmiş gözüküyor.

Sezon dışı olduğu için küçük tekneler devreye girmiş, geniş pencereli ahşap gezi tekneleri, 50 kişi alıyormuş, biz oturduktan sonra on dakika boyunca birileri geldi yine de dolmadı. Teknemiz tam saatinde kalktı, rehberimiz Almanca konuşacakmış, yolcuların çoğu turist, bunu biraz garipsedim, eşime düşecek çeviri yapmak, pek sevmez böyle şeyleri... Camı açtım, belli belirsiz bir rüzgar, ama hava çok soğuk, yeşil başlı ördeklerin arasından süzülerek sessizce iskeleden ayrıldık. Aküyle çalışan bir tekneye ilk defa biniyorum, gerçekten çok sessiz. Almanya'da milli parklarda doğa dostu olmayan hiç bir ulaşım aracına izin verilmiyormuş. Elbette Königssee için de maksimum koruma önlemleri ve bazı yasaklar uygulanıyor. İşte belki de bu yüzden, Königssee Almanya'nın en temiz gölü. Rehberimiz göl suyunun "içme suyu" kalitesinde olduğunu söylüyor.

denizmontreal.blogspot.com
Christlieger Adası 
Gölün üstünde yer alan tek bir minik adacık var, hemen görüşümüze giriyor zaten, bir kaç tane ağaç ile süslü bir adacık... Onu geçerken etrafımızda duvar gibi yükselen yamaçlar giderek daha sivriliyor, o kadar sessiz ki dışarısı çıt bile çıkmıyor. İşte o sırada güneş bulutların arasından yeniden yüzünü gösterdi ve adeta bir mucize gerçekleşti. Yeşilin en güzel tonlarına bürünen suyun üzerinde üç güzel ördeğin yüzdüğünü gördüm, teknenin en arkasında oturduğum için sanırım bu kareyi fotoğraflayan tek kişi bendim.

denizmontreal.gmail.com
Zümrüt suyun sevimli sakinleri... 

Teknemiz oldukça yavaş hareket ediyor. Bu iyi aslında, bazen ayrıntılara dikkat etmek zor oluyor. Küçük bir çağlayan varmış, herkes bakıyor ama ben göremedim.

Kayaların suyla buluştuğu yerde seyrek ağaçlar sanki bir tablonun içinden fırlamış gibi duruyor. Teknede herkes rehberi pür dikkat dinliyor. Eşim artık çeviri yapmaktan vazgeçti, çok da önemli değil, bazı şeyleri sonradan da öğrenirim ama önemli olan bu görsel şölenin keyfini çıkarmak...

denizmontreal.blogspot.com
nefis manzarayı hafızama kazıyorum... 
Yolu yarılamışken rehberimiz "biraz sonra gölde seslerin nasıl yankılandığını göreceksiniz, size güzel bir sürprizim var" diyerek elinde bir " Flugelhorn" pencerelerden birini açtı ve sessizce dinlememizi istedi. Hepimiz büyük bir dikkatle kulak kabarttık, bir kaç dakika trompetin melodisi dağlarda yankılandı ve geri geldi, aslında çok da olağanüstü bir şey olmamasına rağmen gölün ve dağların insanın içini ürperten manzarasının etkisiyle de olsa gerek bu küçük eko şov heyecanla alkışlandı. Ardından rehberin tekneyi dolaşarak sempatik bir ifadeyle bahşiş toplaması da gülüşmelere yol açtı. 

Tarihte Königssee... 

Königsee'nin oluşumu  yaklaşık 10,000 yıl önce bir "glacier" buzul üzerinde bir yarığın oluşmasıyla başlamış. Buzul zamanla tamamen eriyince Königssee, İskandinav ülkelerindeki fiyortlara benzeyen görünümünü almış. Gölden ilk bahseden kaynaklar Bavyera eyaleti Berchtesgaden prensi Chuno Von Horburg'a kadar uzanıyor. Avcılık ve balıkçılık yapılan göl uzun süre Bavyera kraliyet ailesi fertlerinin avlandığı ve vakit geçirdiği bir yer olmuş. 1697'de Aziz Bartholomae'ye atfedilen kilisenin inşa edilmesiyle Königssee artık dindar hristiyanların akın ettiği bir hac rotası haline gelmiş. Zamanla gölün doğal güzellikleri herkesin dikkatini çekmiş ve ünü tüm Avrupa'ya yayılmış.

1907 yılında Bavyera prensi Luitpold'un talimatıyla 4 adet aküyle çalışan tekne özel olarak imal edilmiş. Zamanla tüm gezi tekneleri elektrikli olanlarla değiştirilmiş; günümüzde göl ulaşımı 17 adet yüksek kapasiteli akülü teknelerle ile yapılıyor. 1907 yılından bugüne Königssee gölünde toplam 45 milyon yolcu taşındığı taşındığı tahmin ediliyor. 

Rakamlarla Königssee...
  • Königssee gölü, 1990 yılında "UNESCO Dünya Biyosfer Rezervi" listesine giren "Berchtesgaden Milli Parkı" sınırlarında yer alıyor. 
  • Königssee Almanya'nın en derin gölü... Gölün derinliği bazı yerlerde 190 metreyi buluyor.
  • Gölü çevreleyen dağların yüksekliği 2,700 metreye kadar çıkıyor. Wattzman tepesi en yüksek noktası. Gölün uzunluğu 7.7 km, en geniş yeri 1.7 km.
  • Bazı yasaklar: Gölde elektrikli gezi tekneleri dışında herhangi bir motorlu/benzinli tekne ile dolaşmak yasak. balık tutmak yasak. Gölün etrafını çevreleyen dağlarda hiking /dağcılık yapılsa bile gölün kenarında güneşlenmek, piknik yapmak yasak. Gölde yüzmek yasak değil, ancak yazın en sıcak günlerinde bile (gölü besleyen arktik akıntılar sebebiyle) su son derece soğuk. 

denizmontreal.blogspot.com
St. Bartholomae kilisesi 

Teknemiz St. Bartholomae kilisesi iskelesine doğru dümen kırıyor. Karlı dağların dik yamaçlarına yaslanmış, kırmızı damıyla ve silindirik yapısıyla dikkat çekici olan bu kilise barok tarzda inşa edilmiş. Kilisenin özgün mimarisi ve konumu birleşince Königssee gezisinde en fazla fotoğraflanan yer olmasına şaşırmamak gerek...

Deniz ile Devr-i Alem
St. Bartholomae İskelesi
Tekneden inince yürüyüş yapıyor, biraz fotoğraf çekiyorum.  Kiliseye komşu olan binalar restoran olarak hizmet veriyormuş. Tipik Bavyera tarzında döşenmiş "gaststatt" zamanında Bavyera krallarının gözdesi olan bir av köşkü imiş. Büyük yemek salonlarıyla oldukça fazla kişiye servis veren bir yer.  Zaten tekneden inenlerin çoğu bizden önce yer kapmışlar öğle yemeği için...



Restoran menüsü sade ve kısa. Restoranın spesiyalitesi olan füme alabalık tabağını deneyip çok memnun kaldıktan sonra lezzetli bir Alman klasiği olan "Kaiserschmarrn" tatlısı ile devam ettik. Balığın bu gölde tutulmuş olması çok hoşuma gitti, garsonumuzun dediğine göre gölde avlanmasına izin verilen birkaç balıkçı zaman zaman boyu 1 metreyi bulan balıklar yakalıyormuş.

güneşin kendini göstermesiyle gölün zümrüt suları ışıldıyor...
Ne çabuk güneş batıyor kış günlerinde... Son sefer için adımlarımızı hızlandırıyoruz... dönüşte bineceğimiz tekne çoktan gelmiş, herkes iskeleye doluşuyor, ama kaptan saatini beklemekte ısrarlı... 15 dakika sonra kalkan teknemiz aynı güzellikleri bu kez biraz daha dikkatli gözlerle seyreden yolcularıyla Schönau iskelesine doğru yol alıyor.

dönüş yolunda...
güneş batarken gizemli bulutlar kaplıyor dağların eteklerini...


Pratik Bilgiler

Ne zaman gitmeli? En güzel zaman ilkbahar ama yıl boyunca Königssee ziyaret edilebilir. Temmuz ve Ağustos'da tekne turu için yüzlerce kişilik sıralar oluyormuş, kaçınmak gerek yaz aylarından!

En yakın havaalanı: Salzburg ve Münih. Türk Hava Yolları ile her iki şehre de uçabilirsiniz. Pegasus sadece Münih'e uçuyor.

Konaklama: Schönau kasabasında bir kaç pansiyon ve motel bulunuyor. Ancak Salzburg ya da Münih'te konaklayıp sabah erkenden yola çıkarak Königssee turu yapılabilir. Münih - Königssee yaklaşık 2 saat, Salzburg - Königssee yaklaşık 45 dakika sürüyor, hafta sonu yollar kalabalık olduğu için en az yarım saatlik bir ekleme yapmak gerekir. Ayrıca, trenle Münih - Berchtesgaden (sadece RE direkt sefer yapıyor)  2 saat 20 dakika sürüyor.

Göl gezisi 2015 tarifesi: Aile bileti € 34,80  diğer fiyatlar için: http://www.seenschifffahrt.de


* Königze olarak okunur. 




























































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder