Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

17 Ara 2017

Salzburger Christkindlmarkt | Salzburg Noel Pazarı


Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Noel pazarları neşeli kalabalıklar ışıltılı parlak süsler biraz çocukluk biraz hayal, yani tam benlik. Bu keyifli dönemde seyahat etmek, özellikle Almanya ve Avusturya noel pazarlarını ziyaret etmek beni mutlu ediyor. Noel zamanı şehirler en kalabalık zamanlarını yaşarken ciddi bir turist akını ile karşılaşıyorlar. Avusturya'nın en büyük ikinci noel pazarı "Salzburger Christkindlmarkt" şehrin tarihi merkezindeki Residentplatz ve Domplatz meydanlarında kuruluyor.  Beş hafta boyunca bir yandan klasik müzik konserleriyle geleneksel ilahilerin birlikteliği kulaklara hitap ederken, tarçınlı zencefilli sıcak şarap, çeşit çeşit sosis, elma şekeri ve baharatlı noel kekleri lezzet düşkünlerini baştan çıkarıyor. Geçen sene aynı tarihte buradaydım, ancak bu defa fotoğraf çekmek ve sizlerle paylaşmak istedim. Daha önce Nürnberg noel pazarını blogda yazmıştım, son derece organize olan bu pazar adeta bütün şehri ele geçirmiş gibiydi, ara sokaklara kadar farklı özelliklerde küçük pazarlar ile kocaman bir panayır olmuştu. Avrupa'nın en güzeli başlığını fazlasıyla hak ediyordu. Nürnberg yazısı hala en çok okunanlar arasında yer almaya devam ediyor.


Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Salzburg giderek büyüyen bir şehir olsa da, tarihi Salzburg bölgesi yürüyerek bir saatten kısa bir sürede gezilebilir. Noel pazarına gitmek için ise Mozart'ın doğduğu evin bulunduğu kalabalık caddede (getreidegasse) insan seline kendinizi kaptırmanız yeterli olacak. Bir kaç dakikada ışıklandırılmış binaların ve su misali sarkıtların altından geçerek residenzplatz girişinde hoş geldiniz yazısıyla karşılaşacaksınız. Residenzplatz'da büyük bir noel ağacının çevresinde yer alan tahta kulübelerde noel süsleri, el yapımı tahta oyuncaklar ve bebekler, şapka bere şal gibi tekstil ürünleri ve benzeri hediyelik eşyalar satılırken,  Domplatz meydanında daha çok yiyecek ve içecek kulübeleri bulunuyor. "glühwein", "glogg", sıcak çikolata ile şekerlemeler, zencefilli bisküviler, çikolata ile kaplanmış meyveler ve benim favorim olan elma şekerleri.

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Noel pazarının ilk gününden itibaren beş hafta boyunca her iki meydanda çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Cuma günleri okul koroları, perşembe günleri klasik müzik konserlerinin yer aldığı programda Çarşamba günleri çocuklara yönelik etkinlikler kitap okumaları yapılıyormuş. Geçen sene Residenzplatz meydanında harika bir konsere şahit olmuştum. Bu sene ise katedralin önünde ilahiler söyleyen bir koronun performansına denk geldim. Hava çok soğuktu, buna rağmen kalabalık bir topluluk koroya eşlik ediyordu.

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Salzburg Noel Pazarı Tarihçesi 

Salzburg noel pazarı yaklaşık 500 önce kurulmaya başlanmış.  İlk zamanlarda el sanatları pazarı olarak Salzburg Dom (katedral) meydanında yer alan pazar 17. yüzyılda Nikolaimarkt ( St.Nicolas Pazarı) adıyla meşhur bir noel pazarına dönüşmüş. 1903 yılında açılış kapanış tarihleri 23 Kasım - 24 Aralık olarak düzenlenmiş. Büyük buhran ve II.Dünya savaşında ara verilen noel pazarı geleneği ancak uzun seneler sonra canlandırılarak 1972  yılından itibaren "Salzburger Christkindlmarkt" olarak kurumsal kimliğine kavuşmuş.

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Salzburg noel pazarında ilk favorim el yapımı bebeklerin satıldığı kulübe oldu, burada yüz mimikleri bile gerçeğe uygun olan çok güzel bebekler gördüm, fiyatlar 70 Euro civarı. Pelüş oyuncaklar ise çok çeşitli ve tabi daha ucuz.

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Diğer bir favorim şekerlemeler, çikolata kaplı meyveler ve elma şekerlerin satıldığı Domplatz stantları. Burada küçük bir şekerleme alışverişi yaptıktan sonra, oğlum kendisine bere ve arkadaşı için kar küresi aldı. Kar küreleri noel pazarında en çok satılan hediyeliklerden biri sanırım. En küçüğünden büyüğüne 10 ile 50 Euro arasında fiyatlar görmek mümkün.

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem - denizmontreal.blogspot.com

Noel pazarından ayrılıp arabamıza doğru yürürken Mozartplatz üzerindeki buz pateni sahasında durduk ve noel şarkıları eşliğinde kayan neşeli grubu seyrettik. Hava çok soğuktu ama sokaklar hala çok kalabalıktı.

Salzburg'u her zaman sevmişimdir, Salzach nehri ve çevreleyen dağlarıyla, yakınındaki göllerle birlikte doğal güzellikler ile dolu bir bölgenin merkezinde yer alırken tarihiyle ve temsil ettiği geleneklerle de özel bir ilgiyi hak ediyor. Salzburger Christkindlmarkt Noel Pazarı bu geleneğin ayrılmaz bir parçası.

Salzburg Noel  Pazarı Genel Bilgiler :

2019 Takvimi: : 21 Kasım - 26 Aralık 2019 

Açık olduğu saatler: Pazartesi - Perşembe 10:00 - 20:30,  Cuma 10.00-21:00,  Cumartesi: 10:00 - 21:00 ve  Pazar 9:00 - 20:30  
  
En yakın havaalanı: "Salzburg W.A. Mozart" şehir merkezine uzaklığı: 3,7 km
THY Salı ve Çarşamba hariç haftanın 5 günü Salzburg'a uçuyor.  www.thy.com.tr

Nerede Kalmalı?
  • doğa içinde çok özel tarihi bir otel "Schloss Leopoldskron" (blogda yazdım, Nisan 2018)
  • eski şehire çok yakın klasik ve şık bir otel "Hotel Sacher"    
  • merkezi bir otel "Radisson Blu Altstadt "                       



2 yorum:

  1. O kadar güzel anlatmışsınız ki orda olasım geldi.elinize emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil