Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

10 Haz 2015

Amalfi Sahillerinde II. Amalfi, Atrani, Maiori, Cetara, Vietri sul Mare


denizmontreal.blogspot.com


Positano'yu geride bırakırken meşhur Costiera Amalfitana SS 163  rüzgarlı bir günde "Mar Tirreno" Tiren denizinin yeşil mavi sularına bir yaklaşıyor bir uzaklaşıyor. Virajlar bir türlü bitmek bilmiyor. İkinci durağımız Maiori. Sonrasında Puglia bölgesinde Adriyatik kıyılarını keşfetmek istiyoruz. Ama şimdi vaktimiz varken birbiri ardınca sıralanan Amalfi sahil kasabalarını ziyaret etmeyi de ihmal etmeyeceğiz.

denizmontreal.blogspot.com



denizmontreal.blogspot.com

"SS 163 Costiera" muhteşem manzaralar sunan bir yol klasiği.  Bir yanı yeşil tepeler. Dik yamaçlara asılı gibi duran köy evleri. bağ ve bahçeler. Limon ağaçları. Salkım salkım çiçekler. Aşağısı ise denize diklemesine inen kayalık bir sahil. Buradaki evler ya da butik otellerin bir kısmı yoldan gözükmüyor bile...  Bir sonraki viraja gelince kat kat denize inen teraslarıyla bembeyaz villalar ortaya çıkıyor.

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com


Amalfi sahilinde başlayarak Furore ve Tramonti'ye uzanan engebeli arazilerde limon bahçeleri, meyve bahçeleri çok güzel. Salerno'ya doğru sıklaşan üzüm bağları tepelere kadar kat kat uzanıyor. Amalfi bir Toscana değil,  gösterişli büyük şarap imalathaneleri yok ama yerel üreticilerin şarapları beğeniliyor ve meraklılar için degustasyon turları yapılıyor. Yalnızca kıyılarda değil özellikle Maiori'den Napoli'ye dönerken dağların ve yemyeşil bitki örtüsünün oluşturduğu panoramayı üzüm bağları tamamlıyor.


denizmontreal.blogspot.com


Positano'dan sonra Praiano mevkinde sahil tarafında ilginç modern bir heykel göze çarpıyor. Tam olarak ne olduğunu anlamadım ama meğerse bu mevkide yer alan Casa Angelina*  otelinin simgesi imiş. Minimal bir mimari ile inşa edilmiş olan otelin içinde de değişik sanat eserleri sergileniyor. Şık ve manzaralı bir otel.

Costiera Amalfitana SS.163 boyunca yol bazen öyle daralıyor ki bazı noktalarda iki yönlü trafik verilemiyor. Bir kaç araba sağ şeritten, sonra bir kaçı sol şeritten...   İtalya'nın diğer bölgelerinde de olduğu gibi motorlar burada da adeta yolların efendisi!

denizmontreal.blogspot.com
Costiera Amalfitana SS163 

AMALFI

Bu güzel sahillere adını veren Amalfi kasabası küçük, sade ve sevimli bir yer... Gezerken hiç olmazsa sahilde bir şeyler içmek için durmak gerek, plajın arkasında restoran ve kafe'ler bulunuyor.


denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com
Akşam serinliğinde Amalfi plajı 

denizmontreal.blogspot.com
Amalfi 

Rengarenk seramik tabak çanak ve hediyelikler Amalfi'de üreticilerin küçük dükkanlarında satılıyor. Kasabanın içindekilerden ziyade yol üstündeki dükkanlar daha hesaplı. 

denizmontreal.blogspot.com
Seramik dükkanı 

ATRANI

Amalfi'den hemen sonra Atrani geliyor. Dokuz yüz kişilik nüfusuyla Amalfi kasabaları arasında pek adı geçmese de küçük ve sevimli bir yer. Şöyle bir dolaşıp fotoğraf çekmek yarım saati zor buluyor.

denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com
Atrani 

MAIORI

Maiori Amalfi kıyısındaki ikinci en büyük yerleşim. Uzun sahilinde her türlü olanakları olan temiz düzenli bir plajı var. Plajın arkasındaki yürüyüş yolu her zaman cıvıl cıvıl. Positano'dan sonra burada 2 gün kalmayı planlamıştık, isabetli bir karar almışız, Amalfi sahillerinin en güzel plajını Maiori'de bulduk ve bol bol keyfini çıkardık.

denizmontreal.blogspot.com
Hotel Panorama terasından Maiori sahili manzarası 
denizmontreal.blogspot.com
  Maiori sahili "Spiaggia" 


denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com
Maiori plajı 
Maiori plajı aileler ve özellikle çocuklu olanlar için ideal bir plaj. Uzunluğu 1 km'ye yakın. Öğleden sonra biraz dalgalı oluyor, sabah saatleri en güzel zamanı.

denizmontreal.blogspot.com
parma ve kavun tabağı : mükemmel ikili... 
Maiori damak tadına düşkünler için de ideal bir adres...  insalata caprese.. ondan sonra balık günlük ne varsa, ama ızgara olacak... varsa kabuklulardan karides, deniz tarağı... bir de "Parma ve kavun" ikilisi eklenince benim için İtalyan ziyafeti budur. Panorama otelinin en üst katında yer alan teras restoran yüksekten tüm sahili gözetliyor. Burada sabah kurulan kahvaltı büfesi harika. Öğleden sonra çay keyfi ve güzel bir akşam yemeği için mükemmel bir teras.

denizmontreal.blogspot.com

Torta al Limone... kahvaltı büfesinin yıldızı... hayatımda bu kadar lezzetli bir limonlu kek yemedim.


denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com
Hotel Panorama - Maiori 
"Hotel Panorama*"  plajın hemen karşısında yer alan konumuyla popüler bir otel. Bana çocukluğumun Ayvalık ya da Akçay otellerini anımsattı. Zaten genel olarak Maiori'de Positano'da olduğu gibi turistik bir hava yok. Yolda karşılaştığımız insanların çok azı yabancı. Sahil yolunda güneş batarken ellerinde dondurmalarıyla yürüyüşe çıkan İtalyan ailelerinin arasına karışmak hoşumuza gitti. Daha sonra yine onları izleyerek güzel bir restoran bulduk. La Vela*. Yemek sırasında çingene şarkıcılar gitar çalarak masaların arasında dolaşarak napoliten'ler söylediler. Herkes gönlünden ne gelirse bir şey verdi. Restoran sahibiyle sohbet eden çalgıcılara likör ikram ettiler.

denizmontreal.blogspot.com
Torre Normanna a Maiori 
Maiori'yi gezerken tepelerde yer alan bir kale kalıntısı ve hemen sahildeki bir taş kule dışında tarihi binaların olmayışı dikkatimi çekti. Oteldeki resepsiyon görevlisine bunu sordum. Maiori binalarının büyük çoğunluğu 1954 yılında Reginna nehrinin taşması sonucu oluşan büyük selde yıkılmış ya da hasar görmüş. Sonraki yıllarda özellikle merkezdeki tüm binalar yeniden inşa edilmiş. Bu yüzden Maiori, mimari olarak Amalfi'nin en modern görünüşlü kasabası. 

Maiori sahilinin hemen sonunda yer alan tarihi Norman kalesi tüm manzaraya hakim güzel bir konumda. Denizden fırlamış gibi duran bu taş yapı günümüzde restoran olarak kullanılıyor.

Maiori sahili Torre Normanna ile son buluyor... 
Maiori, sanırım Amalfi çevresini keşfetmek için üs olarak kullanılabilecek en iyi yer, bu sevimli kasabada gösterişli mekanlar ve abartılı hesaplar yok, kısa da olsa kaldığımız süre içinde hem kendimizi özel, hem de buraya aitmiş gibi hissettik.

denizmontreal.blogspot.com
yürüyüş için ideal geniş kaldırımlar... Maiori

CETARA

Vietri'den önce Maiori'den sonra... Cetara tipik bir balıkçı kasabası. Tüm canlılık küçük bir meydanın etrafında, evlerden sarkan çamaşırlar sevimli bir hava vermiş, ançuez ve ton kavanozlarıyla dolu bir kaç gurme dükkanı* dikkat çekiyor. Benim için Cetara'yı ilginç kılan meşhur Cetara kulesi " Torre di Cetara" ve onun tarihi...

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com
San Pietro Apostolo kilisesi ve arkada Cetara kulesi 
Cetara kulesi Amalfi kasabalarında sıkça gördüğümüz bir çeşit gözetleme kulesi... 1551 yılında Osmanlı donanması Cetara'yı ele geçirdiğinde kasaba halkının çoğunluğu öldürülmüş, kaçabilenler Napoli'ye kaçmış, kalanlar ise işgal sona erdiğinde bundan sonra gelecek tüm işgalcilerden korunmak için bu kuleyi inşa etmişler.

Puglia bölgesi kıyılarını gezerken korsanlardan ve Aragones'lerden korunmak için yapılmış kalelere ve gözetleme kulelerine de sıkça rastladım.

denizmontreal.blogspot.com
"Torre di Cetara" ve küçük bir plaj 

VIETRI SUL MARE

Maiori'den ayrılırken artık seyahatimizin "Amalfi kıyıları" bölümünün sonuna gelmiştik. Yolumuz uzun, Lecce istikametine gitmek için ilk önce A3 yoluna dönmek gerekiyor. Sonra A16 bizi 4 saatlik bir yolculukla Puglia kıyılarına götürecek, tek bir mola daha, yokuşlu çiçekli sokaklarıyla bölgenin en büyük yerleşimi Vietri sul Mare...

denizmontreal.blogspot.com
Vietri sul Mare panorama
denizmontreal.blogspot.com
Vietri sul Mare  "duomo San Giovanni Battista" 
Amalfi bölgesi ile özdeşleşen meşhur el boyaması seramik tabaklar ve çeşit çeşit mutfak eşyaları Vietri sul Mare ana caddesinde karşılıklı dizilmiş küçük dükkanlarda satılıyor. Fiyatları 10 € civarında olan küçük objeler turistlerin gözdesi, ama en çok talep edilenler çeşitli boyutlardaki özel tasarım masa tablaları oluyormuş.

denizmontreal.blogspot.com
Plaj son derece kalabalık... 
Vietri'de üst üste yığılmış gibi duran tarihi binalarının oluşturduğu ilginç panorama dikkat çekici. Bu manzarada odak noktası olan yeşil kubbe ise "Chiesa San Giovanni Battista" kilisesine ait.

Vietri sul Mare sokaklarında...  seramik dükkanları... 
Bir kaç hatıra seramik tabak alıyorum, bir kahve daha ve şimdilik hoşçakal Amalfi...  Limon kokulu bahçelerin üzüm bağlarının arasından geçerek yola çıkıyoruz, başka bir İtalya'yı çizmenin topuğunu keşfetmek üzere...


Maiori yolunda sapsarı dev  limonlar satan kamyonlardan biri... 


* Casa Angelina Via Gennaro Capriglione, 147, 84010 Praiano SA, İtalya +39 089 813 1333

* Hotel Panorama  (4*)  Via S. Tecla, 8, 84010 Maiori SA, İtalya +39 089 877202

* Ristorante La Vela  Via Amendola, 7, Maiori SA, İtalya +39 089 852874

* Cetara Bottega de Il Delfino (gurme shop) Corso Umberto Cetara  +39 (0)89 761553




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder