Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

19 Şub 2014

Gent: Bir Ortaçağ Masalı

denizmontreal.blogspot.com


Benim çocukluğumda henüz lego icat edilmemişti, yap-boz gibi şeylere pek meraklı olduğum için babam küplerden oluşan bir oyun seti almıştı; kapısı, damı, pencereleri hatta bacası bile olan rengarenk güzel evler yapıyor, kendimce eklemelerle evin görüntüsünü zenginleştiriyordum. Belki de üniversite tercihlerini yaparken o günlerde herkesin istediği işletme bölümü yerine mimarlık yazmalıydım...

Seneler önce Belçika hakkında bir belgesel seyrettim.  Brüksel, Antwerp derken sıra Gent'e geldi. Kanalları, tekneleri ve özgün mimarisini gösterdiler. Ekranda pembeli, sarılı pasta misali sevimli evleri görünce hemen aklıma çocukluğumun o güzel anısı geldi, kendi elimle yaptığım o güzel evler...

2014'ün ilk seyahatini planlarken, Fransa'nın kuzeyinde Seine-Maritime bölgesinden sonra, Gent'e devam etmeye karar verdim. Arabayla gezmenin faydalarından biri, tren veya otobüs saatlerine bağlı değilsiniz, bu yüzden olabildiğince esnek davranmak mümkün oluyor. Gent merkezinde yer alan, oda kahvaltı anlaştığımız yer aslında bir çeşit pansiyon, genç bir hanım kendi evinin bahçesinde yer alan müştemilat benzeri bölümü bir kaç odaya ayırmış, bahçe çok bakımsız ama sevimli bir tavşan bizi karşılayınca çok hoşumuza gitti.

Gent hakkında biraz genel bilgi vermek isterim, Flanders (Vlaanderen) bölgesinin bir parçası olan Gent (Felemenkçe:Gent, Fransızca:Gand) eski çağlardan beri önemli bir tekstil ve ticaret merkezi olarak biliniyor. Bugünkü nüfusu 250,000 civarında,  halk Felemenkçe ve Fransızca konuşuluyor, burada kulağımıza daha çok Felemenkçe geldi, ama sanırım hepsi Fransızca biliyor.

Caddelerde, meydanlarda dolaştıkça genç nüfusun yoğunluğu dikkatimizi çekti. Gent aslında klasik bir üniversite şehri, on iki fakültede eğitim gören 41,000 Universiteit Gent öğrencisi sosyal hayatı da epey renklendirmiş. Tüm cafe ve restoranlarda sürekli yenilenen panolar ve haftalık, aylık etkinlik broşürleri ile konserler, sergiler ve tüm kültürel faaliyetler duyuruluyor. Bu arada, uluslararası müzisyenlerin yer alacağı bir konser dizisinden bahseden güncel sayının kapağında Haluk Levent yer alıyordu.

Eski şehirde "graslei" adını alan meşhur liman bölgesinde yan yana sıralanan pasta misali renkli binaların çoğu zengin tüccarlara ya da esnaf ve zanaatkar birlikleri olan lonca'lara aitmiş. Günümüze kadar çoğu yenilenmiş, tamir edilmiş. Ancak ön cepheleri dikkatle korunmuş. Üçgen çatıları, geometrik desenli cepheleri ile graslei evleri sanırım kentin en fazla fotoğrafı çekilen binaları olmalı...

denizmontreal.blogspot.com
St. Michaels Köprüsü , Gent 


denizmontreal.blogspot.com
St. Michael Köprüsünden St.Nicholas kilisesi ve saat kulesi.
Sanki bir ortaçağ masalı canlanmış...
Adını komşusu St.Michael kilisesinden alan St. Michael köprüsü eski şehrin en güzel tarihi binalarını gören manzarasıyla fotoğraf çekmek için en güzel noktalardan biri. Bu noktadan sonra tarihi şehrin sokaklarına araba girmiyor. En güzeli de bu zaten, keşke bizde de daha fazla yaygınlaşsa bu tür uygulamalar....

St. Michael köprüsünü arkamıza alıp eski şehrin merkezine doğru taş kaldırımlar boyunca yürüyoruz. Henüz geleli bir saat olmadan Gent'in mükemmel bir bisiklet şehri olduğunu anlıyoruz. Genci, yaşlısı, takım elbiseli ya da blue jean'li herkes bisiklete biniyor.

denizmontreal.blogspot.com

Gent tam sana göre diyor eşim, gerçekten öyle, sanki bir zaman makinesiyle geçmişe ışınlanmışız, sadece evler değil, köprüler ve yollar, hatta bazısı yüz yıldır açık olan dükkanlar bu hissi kuvvetlendiriyor, işte ben böyle yerlerde çok mutlu oluyorum. Modern ve yeniden ziyade eskinin hikayesi ve yaşanmışlığı her zaman daha çekici geliyor.

Gent sokaklarında bütün gün yürüyebilirim. Hava çok soğuk ama bu günlerde kar yağmaması bile bir şans. Biz kalın montlarla bile üşürken herkes pardösü ya da ceketle dolaşıyor. Zaten bisiklet kullanırken ağır kıyafetler bir dezavantaj.

Tekneyle Kanal Gezisi 

Dinlenmek ve sıcak bir şeyler içmek için mola verdiğimiz kafede tekneyle kanal gezisi yapabileceğimizi öğrendik. Kış aylarında sadece talep olduğunda yapılan kanal gezisi için Hoogpoort'daki küçük iskeleye gitmemizi  önerdiler. İskelede bekleyen Japon turistler saat 12:00'da teknenin kalkacağını söyledi, o kadar bekleriz artık dedik. 40 dakika süren gezide İngilizce ve Fransızca rehberlik hizmeti veriliyor. Üstü cam ile kaplı teknenin oturma yerleri pek rahat olmasa da uzun bir yol olmadığı için önemli değil. Rehberlik yapan genç, kanalın her iki yanındaki her bir binanın tarihini hızlı bir şekilde anlatmaya başladı. Bu arada kanallar hakkında bazı ilginç bilgiler de öğrendik. Dediklerine göre kanalın suları çöpleri uzaklaştıramıyor. Yani sabah birisi bir kola şişesi atarsa, akşam hala aynı yerde kalıyor. İşte bu yüzden haftada bir özel bir temizlik teknesi ile tüm kanalı temizliyorlarmış.

Gent halkının suya çöp atacağına doğrusu ihtimal vermiyorum. Biz geçerken bir iki ağaç dalı dışında bir çöp görmedik. Suyun rengi koyu yeşille kahverengi arasında ve dibi görünmüyor. Buna rağmen hiç bir yerde kötü bir koku hissetmedik.
                 

Kanal gezisi için hazırız... 
"Gent watertoerist" 
Gent kanalları sadece kentin içinde kıvrılarak dolaşan dar kanallardan ibaret değil, Avrupa'da insan eliyle yapılmış bir kaç büyük kanal sisteminden biri; 1880 yılında kazılmaya başlanan kanalların çalışmaları bölümler halinde gerçekleştiğinden oldukça uzun sürmüş. I. ve II. dünya savaşları yüzünden gerektiği şekilde bitirilememiş, 1960 yılında Hollanda ile Belçika arasında yapılan anlaşma ile iki ülkenin kanallarının birbirine bağlanmasını sağlayan ve büyük gemilerin geçişini mümkün kılacak değişiklikler yapılmaya başlanmış.

Gent watertoerist tekne iskelesi Hoogpoort,  39 Gent Tel: 926 90 869
info@gent-watertoerist.be 
40 dk. süren kanal gezisi 6.50 Euro öğrenci: 6.00 Euro 65+: 6.0 Euro 3/11 yaş: 3.50 Euro

Kanal gezisinde dikkat çekenler : 

Het Spijder " tarihi tahıl deposu" "en eski ticari bina" 

denizmontreal.blogspot.com
Spijker - 12. yy tahıl deposu. 
Graslei'deki en eski yapı olan  "Het Spijder" 12.yüzyıldan günümüze oldukça iyi bir şekilde gelmiş. Eskiden tahıl deposu işlevi gören bina bu günlerde ise cafe-pub tarzı bir mekan olarak kullanılıyor.

Gravensteen "Kontlar kalesi"

denizmontreal.blogspot.com
12. yüzyılda inşa edilmiş kale "Gravensteen"
Kontlar kalesi, 1180 yılında Kont Philip tarafından inşa edilmiş. 14. yüzyıldan sonra terk edilen kale daha sonra hapishane ve mahkeme binası olarak da kullanılmış. Yenilenerek ziyaretçilere açılan kaleden kentin panoramik manzarası çok güzel.

Groot Vleeshuis " Et Hali"  

denizmontreal.blogspot.com


Günümüzde Flaman yöresel ürünlerinin tanıtımı için kullanılan  "Groot Vleeshuis" diğer tipik Gent yapılarından oldukça farklı ve büyüklüğüyle etkileyici. Restoran olarak da hizmet veren iç mekanda tavandan sarkan "Ganda" jambonları burayı oldukça ilginç kılıyor.

"Vleeshuis" iç mekan
Vleeshuisbrug "Vleeshuis köprüsü" ve civarı....

denizmontreal.blogspot.com
Kanalın suları burada daha koyu bir renk alıyor. 

Kraanlei "Kraanlei sokağı" tipik Gent evleri...

denizmontreal.blogspot.com
butiklerin ve cafelerin olduğu kraanlei sokağı boyunca teknemiz ilerliyor. 
Teknemiz usta bir dönüş yaparak tekrar yola çıktığımız iskeleye dönüyor. Özellikle fotoğraf çekmek için tercih edilecek bir gezi, fazla uzun sürmemesi de bir avantaj.

Graslei ve Korenlei

Gent kanallarında teknemiz ilerlerken, rehberimizden kanalın Graslei ve Korenlei olarak adladırıldığını öğreniyoruz.  Graslei ziyaretçilerin de gözdesi, en güzel binalar bu yakada bulunuyor.

denizmontreal.blogspot.com
Graslei, Gent 
Eski zamanlarda Lys nehrini katedip Graslei rıhtımına gelen gemiler tüccarların mallarını bu bölgede yüklermiş. Hafta sonu gençler buradaki açık hava kafelerinde buluşuyor. Buz gibi soğuk havaya rağmen biz de kaldırımın üstüne atılmış masalara yanaşıyoruz, sıcak bir kahve molası daha...

Yeniden yürümeye başladığımızda özel çikolatalar ve Belçika bisküvileri satan dükkanların olduğu Korenmarkt'a ulaştık. Belçika'nın meşhur tarçınlı ve zencefilli bisküvisi Speculoos'u eskiden beri severim. Bir kaç paket alıp yolumuza devam, danteller, ince bir zevkle işlenmiş masa örtüleri ve diğer ev tekstillerini sergileyen vitrinler de çok güzel, aslında hiç niyetim yokken dayanamayıp ufak bir alışveriş daha, fiyatlar pahalı, hele bizim paramızla, neyse oldu bir kere...

denizmontreal.blogspot.com
Belçika dantelleri ve ev tekstilleri... 
Yoğun bulutlara rağmen bir ara güneş çıkıyor. O zaman kanal evlerinin suya yansıması iyice belirgin hale geliyor. Bu güzelliği kaçırmak istemem, bol bol resim çekiyorum. Zaman hızla aktı, yemek saati geçmek üzere, aldığım notlara bakıp öğle yemeği için yakın bir yer bulmalıyım.


denizmontreal.blogspot.com



Restaurant/Cafe Pakhuis 

Eski ve büyük bir depodan restorana dönüştürülen Pakhuis ilginç bir yer, güzel bir ambiyansı var. Öğle ve akşam yemekleri için özel menü çıkaran restoran gün boyunca hafif yemeklerden oluşan bir cafe menüsü sunuyor. Yediğimiz her şey lezzetli, servis hızlı. Kahvemizi içerken etrafı inceliyoruz. Sanırım güzel havalarda dışarıdaki terasta hizmet veriyorlar. Manzarası olmaması tek dezavantajı olabilir.


denizmontreal.blogspot.com
Pakhuis, Gent 
denizmontreal.blogspot.com


Pakhuis iç alanlar, bar ve etrafına sıralanmış masalar... 
Restaurant/Cafe Pakhuis 4, Schuurkentsraat 9000 Gent 
info@pakhuis.be  Tel: 09 223 55 55 
Hafta arası 12:00 - 23:00 Hafta sonu 12:00 - 24:00  Pazar kapalı
  


Design Museum Gent (Gent Tasarım Müzesi) 

Gent Tasarım  müzesi eski şehir sokaklarında dolaşırken karşımıza çıkıverdi. Müze dışarıdan büyük bir yer gibi durmuyor ama geniş ve  aydınlık  galeriler ve salonlarla dolu bir bina, burada yüzlerce tasarım objesi ve çeşitli dönemlere ait mobilyalar sergileniyor.

denizmontreal.blogspot.com
Müzenin iç avlusu ve dev bir vazo...



1900'lü yıllardan kalan bu likör takımı çok zarif, çok güzel... Önemli cam sanatçılarına ait vazolar, cam biblolar, bardaklar ve benzeri çalışmaları gördüğümüz  "Seguso Vetri d'arte 1932-73" sergisi müzenin güncel sergisi.

 çeşitli mobilya tasarımları


18. yüzyılda Avrupa'da yayılan süslü ve renkli Rococo mobilyalar, biraz karanlık ve devasa Gotik mobilyalar ve 70'li yıllardan itibaren mobilya tasarımının gelişiminden değişik örneklerin yer aldığı bölümler özellikle dikkatimi çekti.

Gent Tasarım Müzesi, tüm Gent ziyaretçilerinin keyifle gezeceği,  tasarım, mimari ve güzel sanatlarla ilgilenenlerin ise kaçırmaması gereken bir müze...

Design Museum Gent    
5, Jan Breydelstraat 9000 Gent Tel: 09 267 99 99 museum.desig@gent.be 
Açık olduğu saatler: 10:00 - 18:00  P.tesi kapalı 
Bilet ücretleri: 5 Euro 19 yaş altı: ücretsiz 19-26 yaş: 1 Euro 


Logies Onderland  "Oda- kahvaltı" Otel/pansiyon 

"Logies Onderland" gerçek bir Gent evinde basit bir konforla konaklama olanağı sunuyor, ev sahibi odaların bulunduğu bakımsız görünüşlü binayı gösterirken biraz endişelenmiştik. Odamız büyük ve iyi ısınıyor, üç kişilik oda bulmak zaten bir mesele, Onderland bu açıdan aileler için tercih sebebi olabilir. Kahvaltı servisi özenli, çeşitler yeterli, bu açıdan umduğumuzdan fazlasını bulduk.

Tavsiye eder miyim; yaz aylarında bahçesinde vakit geçirmek mümkün olabilir, tavşancık da orada sanırım, neden olmasın...

Logies Onderland 62, Rabotstraat 9000 Gent  
stay@onderland.be  



Bu ayakkabılar hangi inanışa göre iplere asılmıştı bilmiyorum, bir çeşit nazardan korunma olayı ya da yeni yıl dilekleri için olabilir, manası ne olursa olsun benim pek hoşuma gitti, dileğim gerçekleşecekse eğer, bir gün Gent'e daha sıcak bir zamanda, belki baharda gelmek isterim. Şimdilik hoşçakal Gent, dag! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder