Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

9 Nis 2014

DENİZ'İN PARİS PASTANELERİ


denizmontreal.blogspot.com

2014 'ün ilk gezisini pastacılığın ana vatanı Fransa'da, Paris pastanelerinin muhteşem lezzetlerinin peşinde büyük bir keyif ve bir kaç ekstra kilo alarak gerçekleştirdim. Her ne kadar iki haftalık süre içinde özlediğim, sevdiğim rutinlerimi tekrarlasam da, her sene farklı sürprizlerle karşılaştığım bu muhteşem şehrin banliyöleri ve yakın çevresinde ayrı birer yazıya konu olacak keşifler de yaptım. Hepsini sırayla yazmayı düşünüyorum ama çocukluğumdan beri pastalara ve pastacılığa olan ilgim Paris pastanelerini bekletmemem gerektiğini bana hatırlattı.

Pastacılık Fransa'da köklü bir gelenek. Paris pastaneleri ise klasik pastacılık sanatının bir çok  eserinin yaratıldığı gerçek bir tarih sahnesi. Bugün dünyada pastacılık adına ne varsa en güzeli ve en kalitelisini Paris'te bulabilirsiniz. "Macarons" makaronlar ve "éclairs" ekler gibi klasikler...  "Saint-Honoré" gibi bol kremalı ölümsüz pastalar... mis gibi tereyağlı "croissant" kruvasan ve çeşit çeşit meyveli tartlar... son yılların modası organik malzemeler kullanılarak yapılan hafif pastalar... tercih size kalmış, ağız tadınıza uygun bir pasta şehrin dört bir yanına dağılmış pastanelerde sizi bekliyor.

Aşağıda hazırladığım mini rehberde Paris'teki güzel anılarınızı daha da tatlandıracak 7 özel pastane yer alıyor.  Eğer pastalardan uzak durmayı tercih ediyorsanız yine de bir fincan kahve için uğrayabilirsiniz, fırından yeni çıkmış kruvasanların kokusu etrafı sardığında kendinizi daha mutlu hissedeceğinize eminim.

Deniz'in Paris pastanelerinin hepsi çok özel, bu yüzden bir tercih sıralaması yapmayacak ve harf sırası ile listeleyeceğim..


LA MAISON ANGELINA 

226, Rue de Rivoli 75001 01 42 60 82 00

Angelina 1903 yılından beri gerçek bir Paris efsanesi.  Şehrin muhtemelen en popüler pastanesi. Rivoli caddesindeki büyük ve gösterişli çay salonu bütün gün dolup taşıyor; gürültülü ortamı, masaların küçük ve birbirine yakın olması Angelina'nın cazibesini azaltmıyor. Meşhur kestane püreli "Mont- Blanc", limonlu tart "tarte au citron" ve yoğun sıcak çikolata "Chocolat L'Africain" benim favorilerim. Kahvaltı seçenekleri ve atıştırmalık tabakların bulunduğu kafe menüsü de çok zengin, pastane girişindeki butik bölümünden özel reçellerin ve sıcak çikolata keyfini evinize taşımanız için hazır karışım satın alınabilir.

denizmontreal.blogspot.com


denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com
Mont- Blanc,  Angelina 
denizmontreal.blogspot.com
tarte citron, Angelina 
Muhakkak deneyin...  Kahvaltı için "Petit-dejeuner Parisien" Paris kahvaltısı.... çay saatinde "Tarte citron" limonlu tart  (dengeli limon aroması ve tartın üstüne serpiştirilmiş marshmallow taneleri ile süper) ve  gerçek bir Angelina klasiği olan kestaneli "Mont-Blanc" pastası...  Angelina'nın özel sıcak çikolatası... Hafif geçiştirmek istediğiniz bir öğle yemeği için "Blini" minik krepler ile servis edilen somon tabağı.

Fiyatlar... Petit-Dejeuner Parisien 20 € Tarte Citron 7,20 € Asiette Saumon fume 26 € Chocolat chaud 8 €  


GERARD MULOT 

76, Rue de Seine    75006                01 43 26 85 77
 6,  Rue de Pas de la Mule   75003   01 42 78 52 17 


denizmontreal.blogspot.com
Gérard Mulot 
denizmontreal.blogspot.com
Tartes ux fraises,  Gérard Mulot 
Gérard Mulot muhteşem bagetlerden özel el yapımı çikolatalara her şeyi bulacağınız bir pastane ve fırın. Günlük üretilen çeşit çeşit salatalar ve lezzetli sandviçleriyle geniş bir yelpazede hizmet veren, sadık müdavimleri olan Saint-Germain mağazasında özellikle akşam saatlerinde kuyruklar oluşuyor.

Vitrinlere göz gezdirirsek, her mevsimde değişen çeşitleriyle "macarons" makaronlar hızla tükenen ürünlerden, ancak klasik lezzetlerin dışına çıkılmamış. Meyveli tartlar ise tam istediğim gibi; kıtır kıtır gevrek bir tart hamuru ve birbiriyle uyumlu meyve kombinasyonları... Fırın bölümünde tereyağlı "viennoiserie" viyana usulü çörekler ve gerçek fransız bageti.

Denizmontreal.blogspot.com
Bagetler Paris'in en iyilerinden ... 
Muhakkak deneyin... "tart griottes",  "tarte aux poires" gibi mevsim meyveleriyle yapılan tartlar... "Quiche" kiş çeşitleri  ( tavuk, et, jambon dolgulu) 

Fiyatlar... "tart griottes" kırmızı meyveli tart  5 €  "tarte aux poires" armutlu tart  4,60 €  "Quiche au poilet curry" körili tavuklu tart  4,60 €


HUGO & VICTOR 

40, Boulevard Raspail  75007       01 44 39 97 73

Printemps Hausmann cafe 
64, Boulevard Haussmann 75009  01 42 82 64 51

Boutique Marché St.Honoré  
7, Rue Gamboust 75001               01 42 96 10 20

denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com
Cafe  Hugo & Victor  Printemps Haussmann
Hugo & Victor benim Paris pastanelerimin en genç olanı, 2010 yılında, ödüllü bir pasta şefi olan Hugues Pouget ve çocukluk arkadaşı Sylvain Blanc tarafından kurulmuş. Kısa sürede ünlenen pastanenin Miami'de bir şubesi bulunuyor. 

Hugo & Victor'un Marché S. Honoré dükkanında hem alışveriş yapmak, hem de fotoğraf çekmek için girdiğimizde niyetimi anlayan satış görevlisi resim yok diyor biraz sert bir ifadeyle. Ancak çareler tükenmez, cafe ve butik pastane olarak hizmet veren Printemps Haussmann içindeki havalı mekanlarında alıyorum soluğu... Burada hem pastaları tadıyor, hem de büyük bir çoğunluğu uzakdoğulu olan müşterilerle sohbet ediyorum. 

denizmontreal.blogspot.com
Tarte au citron, Hugo & Victor Paris 
Limonlu tartın uzak ara Paris'in en iyisi olduğunda hemfikiriz masa komşularımla, sunum eğlenceli, çıtır mereng topları ve alışılmışın dışında üçgen bir  tart. Limonun baskın tadı tam sınırda, hani az daha ekşi olsaymış negatife doğru giderdi ibre, bu haliyle mükemmel. 

denizmontreal.blogspot.com
éclairs au chocolat Hugo & Victor Paris 
Çikolatalı ekler benim pastaların dünyasındaki ilk göz ağrım, görünüşünü beğenmediğim hiç bir pastayı zaten yemiyorum ama söz konusu ekler ise daha bir titiz oluyorum. Eklere "glaçage" dışında parlak drajeler, şekerler gibi şeyler hiç yakışmıyor, bunları İstanbul pastanelerinde sık görmeye başladım, sanki cupcake muamelesi yapıyorlar eklere. Mükemmel bir eklerin hamuru "pate à choux" gevrek, dolgusu da yoğun kıvamda olmalı. Hugo &Victor'un eklerine gelince, dolgu kreması biraz daha tatlı olsa iyi olurdu ama yine de lezzetli. Sunum ise sade ama şık. Tüm Hugo & Victor pastalarında olduğu gibi.

El yapımı çikolatalarda Tanzanya ve Venezuela kökenli kakao kullanılıyor. Klasik çikolata lezzetleri sevenler için kaliteli ama ucuz olmayan çikolatalar.

Muhakkak deneyin... "mille feuille caramel" karamelli milföy... "tarte au citron" limonlu tart

Fiyatlar....  mille feuille caramel 5,40  tarte au citron 5,40  macarons 1,60 €  Tablet çikolata (200 gr ) 5,5 €  


LA PATISSERIE DES REVES 

93, Rue du Bac 75007        
           01 47 04 00 24
111, Rue de Longchamp 75016    01 42 84 00 82


denizmontreal.blogspot.com

Meşhur şef Philippe Conticini tarafından 2009 yılında kurulan Patisserie des Reves kısa sürede kalite ve yaratıcılığın en üst noktaya çıktığı bir gurme mabedi haline geldi. Paris içinde Rue du Bac ve içinde pembe- beyaz renkleriyle sevimli bir küçük bir çay salonu da olan Rue de Longchamp olmak üzere iki ayrı dükkanda kruvasan ve diğer günlük ürünlerden klasik pastalara harika lezzetler sunuyor. Hızla büyüyen pastane Osaka ve Londra'da da şube açmış.


denizmontreal.blogspot.com
Tarte-Tatin  Patisserie des Reves
Patisserie des Reves  kendi tarzıyla klasik pastaları yeniden yaratırken, bir yandan ürünlerin sunumunda son derece modern bir yaklaşım sergiliyor. Laboratuvar benzeri bir dekor içinde özel fanuslarda sergilenen pastalar alıştığımız formlardan farklı, mesela dikdörtgen bir "Saint Honoré".


denizmontreal.blogspot.com

Rue de Longchamps'da bulunan pastanenin küçük ve sevimli çay salonu kahvaltı için güzel bir seçenek olabilir.


denizmontreal.blogspot.com
tereyağlı  mis gibi kokan bir üzümlü danish...  
denizmontreal.blogspot.com
Saint Honoré, patisserie des reves
denizmontreal.blogspot.com
Rue de Longchamps'deki pastanenin pembe dekoru aydınlık veriyor.
Muhakkak deneyin... klasik "Saint-Honoré" pastası, d.dörtgen formdaki pasta rahatça kesilebiliyor... "tarte au citron" limonlu merengli tart, limonlu kremanın altına ince bir tabaka fındık döşenmiş... klasik "Paris-Brest": "choux " şu hamuru ve  pralinli müslin kremasının leziz birleşimi. 

Fiyatlar... "Saint-Honoré" 9,50 € Pain au chocolat" çikolatalı mayalı çörek  2,60 € "Tarte au citron" limonlu tart 6,10 €  Paris-Brest 5,50 €  Büyük pastalar (6-8 kişilik) 62 - 68 €




PIERRE HERME 

72, Rue Bonaparte  75006   01 43 54 47 77

denizmontreal.blogspot.com
Pierre Hermé - Rue Bonaparte 
Pierre Hermé Paris ile özdeşleşmiş bir pastane, meşhur pasta şefi Hermé'nin adının büyüklüğü pastanenin genel havasını sarıp sarmalıyor, biraz fazla iddialı, biraz yukarıdan bakan. Kapısında Japonlar başta olmak üzere yetmiş milletten insanın biriktiği, Paris gurme turlarının mutlak durağı Rue Bonaparte mağazasındayız. Dışarıdan bir butik ya da bir mücevherci gibi gözüken bu vitrinin arkasında karşı konulmaz lezzetler, çok özel pastalar duruyor, bunların bir kısmı bizzat Pierre Hermé'nin tasarımı, örneğin "Ispahan",  bu gözalıcı pembe gül aromalı makaronun ortasında gül kokulu bir krema, "lychee" liçi meyvesi ve frambuaz. Özel bir lezzet, renkli bir sunum. Zaten Hermé'nin özgün pasta tasarımları aynı zamanda görsel bir şölen, yemeye kıyamayacağınız güzellikte.

denizmontreal.blogspot.com
Ispahan (individuel) 
Tek porsiyonluk bir Ispahan az geliyor, ikincisini yememek için kendimi zor tutuyorum, frambuaz ile gülün aromatik bileşimi hoş, aslında frambuaz olmadan da lezzet üst seviyede.


denizmontreal.blogspot.com
Saint Honoré, gerçek bir Fransız klasiği... 
İlk defa liseye giderken Divan pastanesinde yediğim Saint Honoré benim için çok özel bir pastadır. Gerçek bir Fransız klasiği olarak Saint Honoré hemen her Paris pastanesinin vitrinindedir, Pierre Hermé bu klasiği fazla değiştirmeden sunuyor, oldukça zengin, krallara layık bir Hermé pastası olmuş.

Hermé'nin makaronları da pastaları gibi çok özel, mevsime göre çeşitler sürekli değişiyor, şaşırtıcı kombinasyonlar  müthiş lezzetler yaratıyor.

denizmontreal.blogspot.com
yoğun çikolata tadı, makaronda mükemmellik... 
Muhakkak deneyin...   "Ispahan" ...  Venezuela çikolatasından yapılan  "macaron Infiniment 
chocolat"...  2000 Feuilles, karamelli yoğun lezzette bir milföy pastası.

Fiyatlar... "Ispahan" 6,90  "Saint Honoré" 6,90 € "2000 Feuilles" karamelli milföy  6,90 € makaron çeşitleri 1,95 


SEBASTIEN GAUDARD

22, Rue des Martyrs 75009  01 71 18 24 70

denizmontreal.blogspot.com
Sebastien Gaudard - Rue des Martyrs 
Sébastien Gaudard, favori alışveriş rotalarımdan olan Rue des Martyrs üzerinde yer alan aydınlık dekorlu sevimli bir Paris pastanesi. Şef Sébastien daha önce Pierre Herme'nin asistanlığını yapmış, ustasını geçmiş mi bilemem ama şehirde gördüğüm en kalabalık pastane olduğu bir gerçek.

denizmontreal.blogspot.com
 kougelhopf ve diğerleri, fırından yeni çıkmış...
Fırın tepsilerinde hala duran küçük kougelhopf topları hızla tükeniyor. Vitrinden göz kırpan meyveli ve pralinli tartlar muhteşem gözüküyor.  Karışık bir paket hazırlatıp lezzet testimizi gerçekleştirelim, elmalı tart hafif ve lezzetli, pecan cevizinin kullanıldığı tartların tatlılığı dengeli, hepsi de taptaze.


denizmontreal.blogspot.com

denizmontreal.blogspot.com
Fındık ve pecan cevizli tartlar... S.Gaudard 
Muhakkak deneyin..pastanenin kendi ürünü olan kavanozda bitter kreması...  Mayalı bir çeşit çörek olan "kougelhopf"... Elmalı tart "tarte aux pommes" 

Fiyatlar.... "kougelhopf" 2,10
 € Porsiyon pastalar 3,90 - 5,10 €  "croissant" kruvasan 1,20  


STOHRER 

51 Rue Montorguel 75002  01 42 33 38 207

denizmontreal.blogspot.com

Paris'in en eski pastanesi olarak bilinen Stohrer pastanesinin kurucusu Nicolas Stohrer aynı zamanda meşhur "Baba au Rhum" tatlısını da icat eden ünlü pasta şefi. Mayalı kabarmış bir çeşit çörek olan "brioche" briyoş "Malaga" şarabında tüm kuruluğunu kaybedene kadar bekletilerek taze krema ilavesiyle yepyeni bir tatlı yaratılmış. Pasta şefinin emrinde çalıştığı Polonya kralı Stanislas o günlerde okuduğu "Ali baba ve 40 haramiler" hikayesinden çok etkilendiği için bu tatlıya "Ali Baba" adını vermiş. Zaman içinde  adı "Baba au rhum" olarak değişen tatlının her yerde pastane vitrinlerinde değişik versiyonların görüyorum; elbette Stohrer'in orijinal "Baba'sını tatmadan olmaz, döke saça hemen oracıkta yediğimiz baba'lar şurubunu mükemmel şekilde emmiş, ama öyle ağır ve baygın değil, tam kıvamında!

denizmontreal.blogspot.com
Stohrer Paris 
Her ne kadar Stohrer'in alameti-farikası olmasa da "Galettes" yani orijinal adıyla "Galette de Rois" pastanenin en çok satılan ikinci ürünü, leziz ama içindeki "frangipane" yani badem hamuru ile fazlasıyla zengin, ince bir dilimden sonra bile başka bir şey denemek mümkün olmuyor.

denizmontreal.blogspot.com
Galettes - Stohrer pastanesi 
Stohrer aynı zamanda meyveli tartlar, meyve şekerlemeleri, el yapımı çikolatalar, "glace" dondurma ve "sorbet" sorbe'de de iddialı. "Catering" hizmeti de veren kanepe tarzı soğuk ürünlerin gün boyunca sergilendiği pastanenin geniş ürün yelpazesini küçük sayılabilecek bir dükkanda başarıyla sunduğu görülüyor. Stohrer özetle Paris pastanelerinin içinde mütevazi ama kuvvetli bir konuma sahip.

Muhakkak deneyin...  elbette "Baba au Rhum" ve "Galettes"... Ayrıca hafif bir öğlen ya da akşam yemeği için somonlu kanapeler.

Fiyatlar.... Baba au Rhum 4,20 
€, Galettes 16,5   (büyük)


Voilà. Umarım seçimlerim sizin de damak tadınıza hitap eder, afiyetle... 










5 yorum:

  1. Çocukluğundan beri pastaya merakını (hem yemek hem yapmak) bilirim. Bu konuda tavsiyesini dinleyeceğim ender kişilerden birisin. Yazı da pastalar kadar güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Çok gerçek , sanki arkadaşım gitmişte bende haftaya gidicem gibi dostça anlatım , not alıyorum ve kendimde bir gün gideceğime inanıyorum o kadar , ben yemek yerine gezmeye daha meraklı biri olsamda dergi okumayı ve almayı sevdiğimden Food and travel dergisindeki bu tip yazıları okuduğumda çevirilerin ne kadar hala başarısız olduğunu hissedip okumayı yarıda keserdim ki çikolata pasta çok iştah açıcı konu olduğu halde,sizinki öyle değil bizi ciddiye alıp yazdığınız için teşekkürler , umarım çocuklarımla gitmek bize nasip olur sevgiler Elif Ferhat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elif hanım instagramdan teşekkürlerimi iletmiş ve sohbet etmiştik, sitemdeki teknik arızayı ancak giderebildiğim için malesef bugün yanıtlama opsiyonunu kullanabiliyorum, sevgiler, yeni yazılar hızla gelicek, umarım takip edersiniz:))

      Sil
  3. Merhaba. önceki yoruma katılıyorum çok keyifli bir yazı olmuş.Paris e gitmek için bir neden adeta. Tebrikler.

    YanıtlaSil