Dünyamızı keşfetmeye hazır mısınız? dağlar, ovalar, göller... ülkeler, şehirler, kasabalar... değişik kültürler...
Hepsi bizi bekliyor...

21 Ara 2013

Phuket Notları II: Phi Phi Adaları

paradise on earth - phi phi islands denizmontreal.blogspot.com


Tayland'ın en büyük adası olan Phuket, ülkenin en çok ziyaret edilen 3. bölgesi. Bangkok ve Chiang Mai ise ilk iki sırada yer alıyor. Bu sıralama zaten doğal olarak tahmin edilebilecek bir sonuç, Phuket'in tüm dünyadan turistleri ve gezginleri bir mıknatıs gibi çeken doğal zenginlikleri büyük bir turizm endüstrisinin çarkını döndürüyor. Halkın büyük çoğunluğunun geçimi dolaylı yoldan bile olsa turizme bağlı. Burada İngilizce bilmeyen kimse yok gibi, gençler Amerikan markaları giyiyor, günlük yaşam alışkanlıkları değişmiş, fast food yaygınlaşmış, kısaca Phuket'de etnik özelliklerini oldukça yitirmiş bir halk gördüm. Ancak daha sonra, başta varlıklarından bile haberdar olmadığım Phuket Müslüman toplumunu keşfettim. Onların geleneklerine, dinine bağlı, üretken ve çalışkan insanlar olduğunu duyunca memnun oldum. Nüfusun % 30'unu oluşturan Müslüman halk, Phuket'de hayvancılık ve tarım, Phi Phi ve diğer adalarda ise turizm ile geçimini sağlıyor.


Phuket müslümanlarını hemen ayırt ediyorsunuz giyimleriyle... 
"Phuket Notları" 1.bölümde anlattığım Phang Nga Körfezi ve James  Bond adası beni çok etkiledi.  Balıkçı teknelerinden gezi teknelerine, şileplerden feribotlara kadar kalabalık bir trafiğe rağmen Andaman denizinin uçsuz bucaksız sularında hala mercan resifleri bozulmamış, sayısı 45'i bulan adalarda tertemiz sahiller, mangrove ormanları, şelaleler ve göller bulunuyor.  Phuket sahillerinden Krabi eyaletine kadar olan bölgedeki adaların içinde bir kaçı var ki adını bilmeyen, duymayan yok. Phuket'in güney doğusunda bulunan Phi Phi Adalarının en büyüğü ve en kalabalığı olan Koh Phi Phi Don, tam manasıyla fenomen olmuş bir ada. Koh Phi Phi Leh ise ikinci büyük ada, diğer adalar Bida Nok, Bida Noi ve Ko Koh Phi birer küçük adacık...

speed boats and others... ready to depart. denizmontreal.blogspot.com
Tur tekneleri, sürat tekneleri, feribot...  hangisini seçerseniz...
Phi Phi Don yaklaşık 3,000 kişilik nüfusu ve günübirlik gelen çok sayıdaki ziyaretçisi ile her gün dolup taşıyor, feribot, gezi tekneleri ve geleneksel uzun kayıklarla gelenler çoğu zaman akşama doğru dönüyor, Phi Phi Pier yani feribot iskelesinin de bulunduğu merkez bu yüzden sürekli çok kalabalık, gerçi tüm dalış turları ve diğer ada turları burada satılıyor olsa da işiniz bitince kendinizi en yakın plaja atmak isteyeceksiniz. Zaten en yakın plaj dediğiniz çok da uzakta değil, her yer yürüyüş mesafesinde.

Feribottan inince biraz yürüyerek Tonsai koyu'nun en ucundaki plaja ulaşırsınız.  Bembeyaz kumlu sahili ve arkasında yeşile bürünmüş kayalıkları ile seyretmeye doyamayacağınız bir manzara göreceksiniz, burada şezlong kiralayıp denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Hemen plajın arkasında bungalovlardan oluşan küçük bir motel bulunuyor. Burası sevimli ve sakin bir yer, adanın büyük ve yüzme havuzlu otelleriyle konfor açısından rekabet edemese de asgari şartlar mevcut. Tonsai'den itibaren koyları dolduran 4 ve 5 yıldızlı tesisler internet sitelerinde bol bol reklamlarını yapıyorlar, ana kara Phuket'de kalıp buraya tur tekneleriyle gelmek ya da doğrudan Phi Phi otellerinden birine rezervasyon yapmak... tercih sizin.
                         
pier - tonsai bay denizmontreal.blogspot.com
Ao Tonsai iskelesi 

long tail boats - Tonsai Bay Phi Phi islands denizmontreal.blogspot.com
geleneksel uzun kayıklar müşteri bekliyor... 

yüksek sezon değil ama yine de kalabalık... 
Dalış merkezi çekici su altı fotoları koymuş panosuna... 
Adaya ilk ayak bastığımızda su aldığımız kafedeki hanımlar tesettürlüydü, biraz konuştuk, çok sevimli bir kız çocuğu etrafta koşturup oynuyordu, pek hoşlanmasa da resmini çekmeme izin verdi.

yavrucak müthiş sevimli.. 


Adada ikamet edenler kadar, çalışmak için her gün gidip gelenler de varmış, işler nasıl diyorum, cevap vermiyorlar, ısrar etmiyorum. Sanırım kocaları gelince böyle oldu. Dükkandan ayrılıp sahil boyunca yürüyorum. Market, pizzacı ve kafeler, hediyelik eşya dükkanları ve hatta sağlık ocağı tarzı bir yer de var. Hava şeker gibi, nem oranı İstanbul'un Temmuz-Ağustos ayından fazla değil, rahatsızlık duymadan öğle üzeri bile yürüyüş yapılabilecek bir dönemdeyiz, Neyse, plajları geziyorum. Herhangi bir vasıta yok adada, uzun kayıkları saymıyorum tabi. Yürüyüşümde geçtiğim koylar genellikle Ao Tonsai'den biraz daha sakin, otellerin şezlongları ve bir sürü yan yana dizilmiş geleneksel uzun kayık (Rua Hang Yao) görüyorum, her şey tamam, tropikal bir adadan ne isterseniz burada...

the beach - Phi phi islands denizmontreal.blogspot.com
Phi Phi Don yamaçları yemyeşil... 
İster şnorkel yapın, ister sadece gezin, yüzün, güneşlenin... 
Adanın çevresindeki ve özel teknelerle gidilen dalış noktalarına çok büyük bir ilgi var, özellikle Koh Bida Nai ve Koh Bida Nok mercan resifleri dalış için en mükemmel yerler. Phi Phi aktiviteleri su sporları ağırlıklı olmakla birlikte, adayı çevreleyen yamaçlarda tırmanma sporu'da yapılıyor. Çocuklarla seyahat edenler için de ideal bir ada burası, birincisi Phuket plajlarındaki  (mesela Surin)  büyük dalgalar ve kuvvetli akıntılar burada yok,  daha sakin ve oldukça güvenli sahilleriyle Phi Phi Don aileler için de ideal...

the coconut plantation in the island denizmontreal.blogspot.com
hindistan cevizi ağaçları ve adanın platosu...
bir çeşit  sunak...
Phi Phi Adalarının ikinci adası, Phi Phi Leh özellikle   "Maya koyu" ile oldukça meşhur, bunun bir sebebi de Leonardo Di Caprio'nun başrolü oynadığı "The Beach" filminde bu koyun tüm güzelliği ile yer alması...  Bu filmin çekimlerinde de koya zarar verildiği iddiası ortaya atılmış, ama aslı çıkmamış.



Merak ediyorum, dünyada şu anda tartışılan  "sorumlu ve çevreci turizm" rüzgarları burada ne derece etkili olmuş, en azından milli parklar iyi korunuyor mu, bu sorulara bir muhatap bulacak zamanım olmadı, aslında gördüğüm kadarıyla bakir koylar, el değmemiş gibi duran kumsallar hala mevcut. Andaman denizinin ortasındaki bu tropikal cennet - şimdilik- güvende gibi.. Diğer yandan Phuket kıyılarında hemen her koyda bir sürü otel inşaatı gördüm, bunların bazısı nedense yarım kalmış, elbette dengeyi bozmadan talebi karşılamak pek kolay değil,  umarım bundan 10-15 sene sonra Phuket'e gelenler bu muhteşem doğayı, bu eşsiz güzellikleri bıraktıkları gibi bulurlar.


Phi Phi adalarına nasıl  gidilir? Phuket ve Krabi'den kalkan feribotlar en güvenli seçenek. Phuket'den Phi Phi'ye mesafe yaklaşık 50 km ve 2 saatlik bir yolculuk söz konusu. Feribotlar Rassada  iskelesinden kalkıyor. Phuket Krabi arası ise  daha yakın ve 42 km.

Feribotlarda oturma düzeni rahat, hayatınızda ilk defa bir Thai filmi (üstelik orijinal dilinde) seyrederek klimalı bir ortamda seyahat edebilirsiniz. Sürat motorları da elbette bir seçenek, ancak ilk yazımdaki uyarıyı tekrarlayayım, hiç güvenli değiller... Big Boat denen iki katlı tekneler de oldukça güvenli, kısa mesafeler için ise geleneksel uzun kayıklar ideal.

Tigerline high speed ferry :  www.tigerlinetravel.com /timatable/

Phi Phi ferry:  www.phiphi-ferry.com/sailing/

En güvenilir bilgi kaynağı: "Tayland Turizm Ofisi "resmi sitesi   www.tourismthailand.org/phuket







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder