SAYFALAR

26 Nis 2017

Cote d'Azur sahilinde muhteşem bahçeleriyle Villa Ephrussi de Rothschild


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Villa Rothschild bahçelerinden Saint-Jean-Cap-Ferrat manzarası 
Saint-Jean-Cap-Ferrat Güney Fransa'nın Cote d'Azur kıyısında Akdeniz'i kucaklayan yeşil bir cennet.  Nice kentinin yanı başında palmiyeler, zeytin ağaçları ve çamlarla bezenmiş Cap Ferrat pek çok zengin ve tanınmış ailenin görkemli villalarıyla biliniyor. Bu villalardan en tanınmış ve kesinlikle en görkemli olanı günümüzde bir "müze ev" olarak kullanılan "Villa Ephrussi de Rothschild", diğer adıyla "Villa Ile de France" Bir zamanlar Barones Béatrice Ephrussi de Rothschild tarafından konut olarak kullanılan tarihi villa ve bahçeleri "Villa et Jardins Ephrussi de Rothschild" 1991 yılından beri Fransa'da çeşitli müzelerin idaresini devralan "CultureSpaces" tarafından yönetiliyor.


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Villa Ephrussi de Rothschild- entrée    
Yaklaşık bir saatlik araba yolculuğumuz bizi sıcakların yavaşça artmaya başladığı güzel bir bahar gününde Saint-Jean-Cap-Ferrat'a ulaştırıyor. Villa Rothschild'in parkında yer bulmaya çalışıyoruz. Görevliler hemen yardımcı oluyor. Kısa bir yürüyüşle biletlerin de satıldığı butik tarzı mağazadayız. Henüz sezon başlamadığı için üç beş kişilik bilet sırası hemen bitiyor. Raflarda zarif porselen çay ve kahve takımları ve provence tarzı hediyelik eşyalar, hepsi ayrı güzel ama fiyatlar da yüksek. 

Burada oluşumun sebebi meşhur Rothschild ailesine duyduğum bir merak değil. Antibes'de kaldığım süre içinde deniz ve göl gezilerinin, kasaba pazarlarının keyfini çıkardım. Şimdi, tavsiye üzerine Güney Fransa'nın en güzel bahçelerinden birini gezmeye geldim. 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Villa ön cephesi ve Fransız Bahçesi "Villa Ephrussi de Rothschild" 

Villa et Jardins Ephrussi de Rothschild - Ephrussi de Rothschild Villası ve Bahçeleri 

Yılda 20,000 çiçeğin ekiminin yapıldığı bahçelerin arasında dolaşan yol villanın girişinden başlayıp bahçeler boyunca kıvrılarak görkemli Fransız bahçesinin havuzlarında sonlanıyor.  Bu büyük Fransız bahçesinin alanı en az iki adet  Rothschild villasının sığacağı büyüklükte. Fıskiyeli büyük havuzun yanı sıra renkli balıkların ve nilüferlerin de bulunduğu küçük havuzlar bahçeye renk katıyor. Fransız bahçesinin başlangıcı olan küçük tepede Versailles sarayındaki "Temple de l'Amour" "Aşk Mabedi"nin bir benzeri bulunuyor. Ziyaretçiler buradan villanın ve havuzlu bahçenin manzarasını en güzel açıyla fotoğraflıyor. 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Fransız Bahçesi - Villa Rothschild
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Temple de l'Amour Heykel
Villanın tarihi hakkındaki ayrıntılı bilgiler için ise girişte bir audioguide edinmek gerekiyor. Ben dinlediklerimi ve daha sonradan edindiğim bilgileri kısaca aşağıda derledim.
Béatrice de Rothschild (1864 - 1934) ve Villanın Tarihi

Béatrice de Rothschild 1864 yılında Avrupa'nın en zengin ve tanınmış ailelerinden Rothschild ailesinin kızı olarak dünyaya gelmiş. 1836 yılında Rus asıllı bir banker olan Maurice Ephrussi ile evlenmiş. Evliliklerinin ilk yıllarında kendilerine ait lüks bir yelkenli olan "Ile de France" yelkenlisiyle uzun seyahatlere çıkarak dünyayı gezen Ephrussi çifti daha sonra Güney Fransa'da Monaco ve kuzeyde Deauville kumarhanelerinde zaman geçirmeye başlamışlar. Barones Béatrice bir süre sonra bu yaşantıdan bunalarak Nice yakınlarında bir arazi almaya ve yerleşmeye karar vermiş. Arabasıyla bu amaçla çıktığı bir gezintide Saint-Jean-Cap-Ferrat burnunda yüzlerce yıllık zeytin ağaçları ve Aleppo çamlarının bulunduğu manzaralı araziyi çok beğenerek satın almış. 

Büyük bir hevesle burada yapılacak olan evin ve bahçe düzenlemelerinin planlarıyla bizzat kendisi ilgilenmek isteyen Barones Béatrice, Fransa'nın ve Avrupa'nın en iyi mimarlarına danıştıktan sonra, Fransız mimar Jean Marcel Auburtin tarafından hazırlanan planlarda karar kılmış. Daha sonra villanın yapımı Aaron Messiah adındaki başka bir Fransız mimara verilmiş, villanın yapımı 1912 yılında tamamlanmış. Ailenin meşhur yelkenlisiyle aynı ad verilmiş villaya, Ile de France.  Ancak günümüzde daha çok  "Rothschild Villası" olarak biliniyor. 

Barones ve eşi villanın tamamlanmasıyla Cap Ferrat'a yerleşerek, bütün Fransa'nın konuştuğu dillere destan davetler ve partiler vermeye başlamışlar. Krallar, prensler, Avrupa'nın en zengin ve ünlü aileleri ve ünlü sanatçılar. Hepsi Villa Rothschild partilerinin olağan davetlileriymiş. Kumara olan düşkünlüğü devam eden Barones Béatrice Monte Carlo'da da benzer bir villa daha inşa ettirmeye karar vermiş. Çocukları olmayan Barones, son derece değerli olan sanat eserleri koleksiyonlarını büyütmek için de önemli bir zaman harcıyor, müzayedelerde eşi bulunmayan parçaları almak için hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyormuş. Barones tüm evlerinin en ince dekorasyonundan bahçelerin düzenlemesine ve ender bulunan bitkilerin temin edilmesine kadar tüm ayrıntılarla ilgilenmiş ve ince zevkiyle her zaman takdir edilmiş. 

Günümüzde Rothschild villasında aile mirası olan sanat koleksiyonlarının yanısıra müzayedelerde satın alınan Lous XV. mobilyalar, 18.yy. tabloları (Loncret, Schall), J.H. Fragonard çizimleri, Savonnerie halıları,  Beuvais/Aubusson goblenler*, Gustave Moreau ve François Boucher tablolar da bulunuyor. Barones'in şahsi eşyaları, Sevres porselen takımları ve dünyanın değişik köşelerinden topladığı objeler de giriş katındaki odalarda sergileniyor. 

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Üst kattan avluya bakış - Villa Rothschild 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Barones Béatrice Y. odası

deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com


Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Porselen koleksiyonundan...

Barones Béatrice 70 yaşına geldiğinde bir vasiyet hazırlayarak Cap Ferrat villasını " Académie des Beaux-Arts" Fransız Güzel Sanatlar Akademisi'ne bağışlamış. Ayrıca bu vasiyet ile birlikte akademiye yüklü bir bir para bağışında da bulunmuş (6 milyon Fransız Frank).

Jardins Villa Ephrussi de Rothschild - Villa Rothschild Tema Bahçeleri 

Villanın çeşitli temalarla düzenlemiş 9 bahçesinde hem nadide bitkiler ve çiçekler hem de süs havuzları ve heykeller bulunuyor. İspanyol, Florentin, Taş bahçesi, Japon, Egzotik bahçe, Gül bahçesi, Provans (Provençal), Fransız ve Sevres bahçeleri. Doğal geçişlerle yan yana bir bütünlük içinde tüm araziyi kaplayan 9 farklı bahçe. Bahçelerin hepsini gezmek için 45 dakika ile 1 saat arasındaki bir süre yeterli olacaktır.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com

Her mevsimde gezilebilen bahçelerdeki bitkilerin bir kısmı Asya ve uzakdoğu ülkelerinden getirilmiş. Bahçe düzenlemeleri çok güzel.  Gül bahçesi, Fransız ve Provençal bahçeler özellikle Mayıs'tan Temmuz'a kadar çok güzel oluyor.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Gül bahçesinden manzara... 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Provençal bahçedeki lavanta tarlası... 
Benim en çok beğendiğim bahçeler Japon ve egzotik bahçeler ve lavanta tarlasının yer aldığı Provençal bahçe oldu.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Farfugium Japonicum Astéracées - Japon Bahçesi
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Polaskia Chichipe - Meksika /egzotik bahçe) 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
İspanyol (Endülüs) Bahçesi
Ayrıca çok zarif detaylarla dolu, fıskiyelerin ve nilüfer havuzlarının bulunduğu ön bahçeyi, Fransız bahçesini de çok sevdim. Villanın 2.katındaki terasta oturup bu kocaman bahçeyi seyretmek çok keyifli. Burada Her 20 dakikada bir yapılan klasik müzik eşliğindeki fıskiye gösterisini izlemeye doyum olmuyor. Sadece bu güzellik için bile gelmeye değer.

Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Jeux d'eau Musicaux -  müzikli fıskiye show
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Temple de L'Amour - Aşk mabedi  ve çiçekli su yolu.. 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Fransız bahçesinden -Villa Rothschild 
Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com
Villa Ephrussi de Rothschild Cote d'Azur gezisinde keyifle bir kaç saat geçirilecek en güzel yerlerden biri. Doğaya, bahçelere ve çiçeklere meraklı olanlara özellikle tavsiye edilir.  



Villa Ephrussi de Rothschild 06230 Saint-Jean-Cap-Ferrat  ( Nice kent merkezine 10 km) 
365 gün Açık.  
Müze Açılış - Kapanış saatleri: 10:00  - 18:00 ( Temmuz - Ağustos : 10:00 - 19:00)
Kasım - Ocak : P.tesi - Cuma 14:00 - 18:00 )  hafta sonu /tatil günler: 10:00 - 18:00 ) 
Villa -Kafe açık olduğu saatler: 11:00 - 17:30 
Otopark: Ücretsiz 
Giriş ücreti (villa+bahçeler): € 13  öğrenci  (7-17 yaş) : € 10 (7 yaşından küçük çocuklar ücretsiz  2 çocuklu ailelerde 2. çocuk ücretsiz)
Ne zaman gitmeli? Her mevsim gidilebilir ancak Mayıs - Temmuz dönemi bahçeler için en güzel dönem. 
En yakın Havaalanı: Nice Cote d'Azur  (Aéroport Nice Cote d'Azur


Tel: +33 4 93 01 45 90 

*Goblen: resim dokumalı duvar halısı 



Deniz ile Devri Alem denizmontreal.blogspot.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder